Državljanstva BiH se odreklo više od 90.000 ljudi
Ilustracija

U prethodnih 20 godina

Državljanstva BiH se odreklo više od 90.000 ljudi

U posljednjih dvadeset godina državljanstva BiH se odreklo 93.210 ljudi, a samo u prošloj godini, do 10. decembra, iz knjige državljana ispisale su se 2.802 osobe. Trend odricanja državljanstva BiH nastavljen je uprkos pandemiji, koja je skoro dvije godine prisutna, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

"U postupku odricanja državljanstva BiH stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili da im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države“, naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dodali su da u neformalnim razgovorima oni koji se odriču državljanstva BiH najčešće kao stvarni razlog navode povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje i studiranje u inostranstvu.

Naveli su da je veći broj osoba koje se odriču državljanstva u potpunosti integrisan u sredinama u kojima žive u inostranstvu, čak puno više nego u BiH.

Građani se najčešće odriču BiH državljanstva zbog sticanja njemačkog i austrijskog.

Taksa za ispis iz državljanstva iznosi 800 konvertibilnih maraka (oko 400 eura), osim za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju taksu od 200 KM (oko 100 eura).

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u 2021. godini 431 osoba je postala državljanin BiH.

"Naše državljanstvo najviše su tražili državljani Crne Gore, Turske, Sirije i Egipta", naveli su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.