Rijetka upala kičmene moždine moguća nuspojava vakcine AstaZeneka

Rijetka upala kičmene moždine moguća nuspojava vakcine AstaZeneka

Stručnjaci Evropske medicinske agencije (EMA) predložili su da se mogućim nuspojavama AstraZenekine vakcine protiv koronavirusa doda rijetka upala kičmene moždine, transverzalni mijelitis.

Vakcina je naišla na nekoliko prepreka, uključujući zastoj u proizvodnji i istrage regulatora usljed rijetkih slučajeva ozbiljnih nuspojava poput zgrušavanja krvi, što je dovelo do toga da nekoliko zemalja ograniči ili obustavi njegovu primjenu.

EMA odbor za sigurnost je takođe ponovio svoju preporuku da se slično upozorenje primijeni i na vakcinu Džonson i Džonson, prenosi N1 pozivajući se na Hinu.

Transverzalni melitis je upala jedne ili obje strane kičmene moždine i može da izazove slabost u rukama ili nogama, poteškoće povezane sa bešikom ili probavne smetnje.

Odbor je pregledavši podatke zaključio da je moguće da postoji uzročna veza između tih vakcina i transverzalnog mijelitisa.

Međutim, dodao je da odnos između koristi i rizika ovih vakcina ostaje nepromijenjen.

Regulatorna agencija nije pružila nikakve informacije o prijavljenom broju takvih slučajeva nakon vakcinacije, ali je navela da je informacijama o vakcini dodat i transverzalni mijelitis kao štetna reakcija nepoznate učestalosti.

Izvještaji o ozbiljnim bolestima nervnog sistema su takođe bili u središtu obustave istraživanja u ranim fazama razvoja vakcina AstraZeneke i Džonson i Džonson koja se zasniva na sličnoj tehnologiji.

Agencija je takođe predložila ažuriranje informacija o AstraZenekinoj vakcini u vezi sa zgrušavanjem krvi nakon prve doze kako bi se vidjelo da je manje takvih nuspojava zabilježeno nakon druge doze.

Od 1.809 slučajeva krvnih ugrušaka sa niskim brojem krvnih pločica zabilježenih u svijetu, 1.643 su prijavljena nakon prve doze, a 166 nakon druge doze.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.