Rakočević: Zarade sa srednjom i osnovnom školom sada izjednačene
Ilustracija

Dosta anomalija vezanih za primjenu programa „Evropa sad“

Rakočević: Zarade sa srednjom i osnovnom školom sada izjednačene

Iz Sindikata javne uprave i pravosuđa smatraju da ima dosta anomalija vezanih za primjenu programa „Evropa sad“, ali da očekuju da će biti ispravljene kroz najavljeni Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prije svega, kako je Pobjedi kazao predsjednik ovog sindikata Nenad Rakočević, dio koji se odnosi na trenutno rješenje prema kojem će većina zaposlenih, bez obzira na stepen stručne spreme, primati minimalnu zaradu od 450 eura ili neznatno više.

"Naša su očekivanja da će se anomalije koje su se kao propratni elemenat pojavile kroz Zakon o budžetu, odnosno tabelu iznosa zarada po zvanjima, korigovati kroz najavljeni Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čije usvajanje je najavljeno u prvom kvartalu ove godine. Pomenute anomalije se odnose na izjednačavanje zarada većeg dijela zaposlenih sa srednjom stručnom spremom i zvanja osnovne škole na iznos minimalne zarade od 450 eura",  objašnjava Rakočević.

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore je u samoj najavi programa „Evropa Sad“ dao podršku ovom projektu, samim tim što se posle mnogo godina dešava uvećanje zarada zaposlenih, u prosjeku 17,5 odsto, jer su zarade do sada bile na granici socijalnog preživljavanja.

"Zabrinjavajuće u svemu je što je pri samoj najavi programa „Evropa Sad“ došlo do rapidnog uvećanja cijena, čak i osnovnih životnih namirnica. Bilo bi veoma degutantno da u nekom skorijem vremenu aktuelna inflacija u mnogome pojede samu razliku uvećanja plata. Ova Vlada mora pronaći i implementirati zaštitne mehanizme kontrole zadržavanja cijena na postojećim nivoima, kao i efikasnu kontrolu i sankcionisanje zloupotreba od strane privrednih subjekata",  kazao je Rakočević.

On je kazao da se nada da će Sindikat javne uprave i pravosuđa imati svog predstavnika u radnoj grupi za izradu nacrta Zakona o zaradama.

"Tabela sa koeficijentima, naznaka na grupu D, bukvalno se jedino odnosi na zaposlene u državnoj i lokalnim upravama, dok se za ostale djelatnosti, zdravstvo, prosvjeta, socijala i ostali, koeficijenti regulišu kolektivnim ugovorima i internim zakonima", kazao je Rakočević.

Ova neravnopravnost, po njegovim riječima, ima rješenje na dva načina.

"Jedan je ovaj prethodno spomenuti kroz učešće u radnoj grupi, dok je drugi da se i naši koeficijenti određuju pregovorima kroz trenutne izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora",  smatra Rakočević.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.