Venecija uvodi dnevnu kartu od pet eura za posjetioce, pratiće ih oko pet stotina kamera

Venecija uvodi dnevnu kartu od pet eura za posjetioce, pratiće ih oko pet stotina kamera

Dosadašnji podaci pokazuju da je do sada oko 100.000 turista svaki dan moglo da prošeta gradskim trgovima. Za nekoliko sedmica više neće moći slobodno da obilaze grad, već će turisti moći da posjete grad samo ukoliko rezervišu onlajn svoju ulaznicu u iznosu od pet eura, koje će važiti samo jedan dan.

„Cilj je obeshrabriti jednodnevni turizam, dolazak i odlazak u istom danu, jer to umara grad. Želja nam je da odlukom podstaknemo mirniji i sporiji turizam", objasnila je Simone Venturini, zamjenica gradonačelnika Venecije.

Oko pet stotina kamera pratiće posjetioce, neprestano emitujući slike sa ulica, koje pokazuju zalutale turiste, a policija će takođe moći da utvrdi identitet osoba u stvarnom vremenu zahvaljujući podacima sa mobilnog telefona.

„Ako podatke unesemo u zbirni anonimni obrazac, možemo da vidimo ko su ti ljudi", otkrila je Marija Tereza Manijero, zamjenica komandanta venecijanske policije, prenosi Rts.

Sistem je takođe postavljen tako da omogući lokalnim stanovnicima da se slobodno kreću.

Turistička naknada i način ograničavanja ulaska u popularni grad, u planu je od 2019. godine, ali se njeno uvođenje odlagalo iz nekoliko razloga, uključujući i pandemiju koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.