Njemačka: Vakcinu kojoj je istekao rok primilo 2.000 ljudi
ilustracija

Njemačka: Vakcinu kojoj je istekao rok primilo 2.000 ljudi

U dva grada u Njemačkoj nedavno je dvije hiljade osoba primilo vakcinu, kojoj je istekao rok trajanja.

U Centru za vakcinisanje u Ingolstadtu početkom januara date su doze cjepiva BioNTech kojem je upravo istekao rok trajanja, a isto se dogodilo i u Ebersbergu, prenosi "poslovni.hr".

Vlasti Gornje Bavarske su objavile kako je 4. i 5. januara slučajno primijenjeno cjepivo kojem je dan ranije istekao rok trajanja, objavio je portal "Fenix".

Vakcinu je primila 201 osoba, a uz sličan incident u Centru za vakcinaciju Ebersberg, ovo je jedini slučaj u Gornjoj Bavarskoj gdje je dato cjepivo čiji je rok upotrebe bio neznatno prekoračen.

Sličan slučaj iz Ebersberga postao je poznat u utorak. Prema podacima tamošnjeg centra, cjepivom kojem je istekao rok 31. decembra od 4. do 6. januara vakcinisano je oko 1.800 ljudi. I tu je Centar isključio štetu po zdravlje ili naknadne posljedice.

Dosadašnja iskustva upućuju na to da uprkos kratkotrajnom isteku roka vakcine postoji zaštita.

Za provjeru oboljelima se nudi besplatna krvna pretraga za određivanje antitijela, a po potrebi će se ponovno vakcinisati, saopštili su iz nadležnog centra za vakcinaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.