Đoković ne ispitivanju večeras, neće biti deportovan do okončanja žalbe

Sučaj prebačen na Savezni sud

Đoković ne ispitivanju večeras, neće biti deportovan do okončanja žalbe

Australija je ponovo ukinula vizu Novaku Đokoviću, koji je u zemlju ušao nevakcinisan uz potrebno medicinsko izuzeće.

Odluka ministra za imigraciju Aleksa Hoka znači da se Đoković sada suočava sa deportacijom.

Đoković može ponovo da uloži žalbu na odluku vlasti, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka je donijeta na osnovu propisa koji se odnose na zaštitu zdravlja i javnog reda, naveo je ministar u saopštenju.

Ovaj zakon omogućava deportaciju svakoga za koga se smatra da predstavlja potencijalni rizik po "zdravlje, bezbjednost ili red australijske zajednice".

"Vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom kovida-19", navodi se u saopštenju ministra za imigraciju.

To podrazumijeva i da bi teniseru iz Srbije, koji je trebalo da izgra za rekordnu 21. grend slem titulu, bio zabranjen ulazak u zemlju tri godine, osim u određenim okolnostima.

Nevakcinisani posjetioci za ulazak u Australiju moraju da daju prihvatljiv dokaz da se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga. Prvi teniser svijeta je pred put u Australiju dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

Đoković se od tada nalazio u hotelu koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

U ponedeljak je sud poništio odluku Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kretao i nastavio je da se priprema za turnir.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao korona virus i da se zbog toga nije vakcinisao.


Đoković neće biti deportovan do okončanja žalbe, slučaj prebačen na Savezni sud

Australijski sudija Entoni Keli rekao je danas da srpski teniser Novak Đoković neće biti deportovan iz Melburna do okončanja žalbe u vezi sa ukidanjem vize i da je slučaj sada prebačen na Savezni sud Australije.

Kako je sudija precizirao na saslušanju, Đoković će večeras od 22 časa po srednjoevropskom vremenu, a u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu, otići na razgovor sa imigracionim vlastima i do tada neće biti u pritvoru.

Posle saslušanja Đoković će biti odveden u pritvor, sve do novog saslušanja koje je zakazano za nedelju.

Njegov advokat Nik Vud rekao je da je zabrinut za bezbjednost prvog tenisera svijeta ako se objavi mjesto na kome će biti pritvoren, ali i medijski cirkus do kojeg bi moglo da dođe.

Đokoviću je drugi put ukinuta viza. To se desilo ranije danas i mogao bi da bude deportovan iz Australije pošto se nije vakcinisao protiv korona virusa. On je dobio medicinsko izuzeće za učešće na Australijan openu koji počinje u ponedeljak.

Šta se dešava sa Novakom u narednih 48 sati

– Novak će večeras prenoćiti u sopstvenom smještaju

– Sjutra u 8 časova (petak u 22 časa po srednjeevropskom vremenu) u kancelariji njegovih advokata saslušava ga imigraciona služba Australije. Od tog trenutka teče mu i imigracioni pritvor koji obezbjeđuju dva granična policajca koja će biti u kancelariji.

– Predviđeno je da u kancelariji advokata bude do 14 časova u subotu (4 ujutru u Srbiji) posle čega imigracioni pritvor nastavlja na za sada nepoznatoj lokaciji.

– U nedelju u 9 ujutru (subota u 23 časa u Srbiji) nastavlja se saslušanje pred Saveznim sudom do donošenja konačne odluke.

Ako ostane u Melburnu, Đoković na terenu u ponedeljak

Najbolji teniser svijeta, ako ostane u Melburnu, meč prvog kola Australijan opena igraće u ponedeljak.

Organizatori su saopštili da će se prvog dana turnira igrati "gornja polovina" žrijeba, u kojoj je prvi nosilac Đoković.

Žrijebom je odlučeno da se Đoković u prvom kolu sastaje sa Miomirom Kecmanovićem, a da li će igrati na prvom gren slemu sezone biće poznato u nedelju, nakon odluke Federalnog suda.

Beta/Rts

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.