Energean ulaže pojačane napore u dalje istraživanje ugljovodoničnih resursa CG
Ilustracija

Energean ulaže pojačane napore u dalje istraživanje ugljovodoničnih resursa CG

Kompanija Energean je obavijestila Ministarstvo kapitalnih investicija i Upravu za ugljovodonike Crne Gore da ulaže pojačane napore u sklapanju partnerstva sa drugom E&P kompanijom kako bi ušla u drugi period istraživanja i nastavila da istražuje ugljovodonične resurse Crne Gore.

"Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživanja predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju Crne Gore. S tim u vezi, sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, a prikupljeni podaci su u potpunosti obrađeni i interpretirani.

Prema ugovoru o koncesiji, kako bi ušla u drugi period istraživanja koji se odnosi na bušenje jedne istražne bušotine, kompanija Energean je u obavezi da sklopi farm-out ugovor sa drugom E&P kompanijom i objavi rezultat takvih radnji najkasnije do 15. marta 2022. godine", navodi se u saopštenju kompanije Energean,

Dodaju da, Energean iskazuje snažnu volju i spremnost da uđe u drugi period istraživanja, koji podrazumijeva sprovođenje istražne bušotine sa partnerskom kompanijom i u toku je procedura za postizanje farm-out ugovora.

"Međutim, Energean se ne može obavezati da će uspjeti da zaključi takav ugovor sa partnerom u rokovima utvrđenim ugovorom o koncesiji, uzimajući u obzir neizvjesnost tržišta koja je izazvana pandemijom.

Energean će razmotriti sve opcije koje mogu dovesti do rješenja koje će biti od koristi za državu Crnu Goru, istraživanje ugljovodonika na Jadranu kao i dalje prisustvo kompanije u zemlji", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.