Krivokapić – Timonije: Zapadni Balkan u fokusu francuskog predsjedavanja
Sa sastanka

Krivokapić – Timonije: Zapadni Balkan u fokusu francuskog predsjedavanja

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić susreo se danas sa francuskim ambasadorom, Kristijanom Timonijeom.

 Krivokapić je poželio uspješan rad ambasadoru Timonijeu u novoj 2022. godini i upoznao ga sa aktivnostima koje Vlada sprovodi u kontekstu ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24.

Predsjednik Vlade je istakao da Crna Gora namjerava da, tokom predsjedavanja Francuske Evropskom unijom, ispuni prelazna mjerila i prevede ih u završna. 

Timonije je takođe poželio uspješan rad premijeru Krivokapiću u 2022. godini i zahvalio mu se zbog detaljne elaboracije aktivnosti u vezi poglavlja 23 i 24. Ambasador je istakao da Francuska svoje predsjedavanje vidi kao formu davanja podsticaja zemljama kandidatama za članstvo u EU, te da će zahvaljujući ličnom zalaganju predsjednika Emanuela Makrona Zapadni Balkan biti u fokusu francuskog predsjedavanja. 

Francuska će, kako je kazao  ambasador, insistirati na konkretnim koracima u procesu pristupanja EU, a ne na prostom debatovanju o ovim temama. U tom smislu je najavio pokretanje nekoliko projekata, među kojima će se isticati oni koji afirmišu ideje evropske pripadnosti. 

Ambasador Timonije je čestitao premijeru Krivokapić na izglasavanju novog Tužilačkog savjeta i podršci u parlamentu za program „Evropa sad!”, te pozdravio formiranje Koordinacionog tijela za praćenje spomenutog programa, naglasivši da će važni aspekti francuskog predsjedavanja biti posvećeni zaštiti životne sredine, te borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Premijer Krivokapić je apostrofirao važnost nove zaplijene narkotika u Crnoj Gori, istakavši obavezu tužilaštva da se odgovorno odnese prema ovom slučaju.  

U razgovoru sa ambasadorom Timonijeom, premijer Krivokapić je ocijenio da ga ohrabruje efikasnost rada parlamenta koja je iskazana krajem minule godine, te da se nada da će ista biti nastavljena i u 2022. godini. Premijer je takođe istakao iskrenu otvorenost i zainteresovanost Crne Gore za francuske investicije. 

Razgovor je završen porukama zahvalnosti i zadovoljstva zbog buduće saradnje. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.