Odgođena deportacija Đokovića

Australijske vlasti poništile su ponovo vizu Novaku Đokoviću poslije odluke ministra za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka. Počelo suđenje je Novaku Đokoviću u Federalnom sudu u Melburnu. Sudija je Entoni Keli, koji je vodio suđenje i prije nekoliko dana kada je Novaku prvi put poništena viza.

Sudija Entoni Keli je primijetio da su strane, kada je posljednji put vođen ovaj slučaj, uspjele da se dogovore da očuvaju status kvo, a isto bi moglo biti ponovo potrebno.

Keli je rekao da bi to moglo da uključi kratku privremenu zabranu do 16 časova u subotu, 15. januara, čime bi se spriječilo da Đoković bude deportovan.

Potencijalna deportacija je odložena do subote u 16.00, što je po srednjoevropskom vremenu 06.00.

Keli je napomenuo da je Novak Đoković pozvan da da izjavu u subotu.

Novak je prethodno pozvan na ispitivanje pred zvaničnicima Ministarstva za imigraciju.Hok je prelomio poslije nekoliko dana razmišljanja. Novak ima pravo žalbe na ovu odluku i izvjesno je da će je njegov pravni tim podnijeti.

Zastupnici srpskog tenisera trenutno vode razgovore sa Federalnom vladom Australije.

Australijski mediji navode da je Đokovićevim advokatima vijest o tome da će ministar Hok poništiti vizu saopštena 20 minuta prije zvanične objave.

Premijer Australije Skot Morison prokomentarisao je odluku da se Novaku Đokoviću ponovo poništi viza.

"Australijanci su se toliko žrtvovali tokom pandemije i sa pravom očekuju da rezultati te žrtve budu zaštićeni. To je ono što je ministar uradio današnjom odlukom", rekao je između ostalog Morison.

Novinar Pol Sakal ističe da Novakov pravni tim sprema dokumenta za žalbu, odmah po odluci za poništavanje vize.

Njegovi advokati žele pojednostavljeno suđenje sa skraćenim vremenom za pismene podneske i dokaze.

Novaku je, pošto mu je prvobitno ukinuta viza za Australiju, na sudu prihvaćena žalba i on je počeo da se priprema za turnir, ali je konačna odluka bila u rukama ministra Hoka.

Po australijskom zakonu, ministar za imigracije ima diskreciono pravo da ukine vizu i naloži deportaciju, što je Aleks Hok u ovom slučaju iskoristio.

"Danas sam iskoristio svoje diskreciono pravo člana 133C (3) Zakona o imigracijama da poništim vizu koju posjeduje gospodin Novak Đoković, na osnovu zdravstvenih razloga, jer je tako u javnom interesu", stoji u saopštenju odluke.

Odluka je donijeta posle naredbe Federalnog suda 10. januara 2022. godine da se poništi odluka o ukidanju vize.

"Doneseći ovu odluku, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dostavili ministarstvo unutrašnjih poslova, granična policija i gospodin Đoković. Vlada Skota Morisona je potpuno posvećena zaštiti granica Australije, naročito u vrijeme pandemije koronavirusa. Zahvaljujem zvaničnicima ministarstva unutrašnjih poslova i granične policije koji rade svakodnevno u interesu Australije", navodi se u saopštenju.

Đokovićevi pravnici će odmah uložiti žalbu i ponovo ići na sud, kako bi suđenje počelo u subotu, a sve se riješilo u nedjelju, dan uoči starta Australijan opena.

U slučaju da ne Sud ponovo ne poništi ovu odluku i dosudi u korist srpskog tenisera, on će morati da napusti zemlju i prijeti mu tri godine zabrana ulaska u Australiju.

Turnir je na programu od 17. do 30. januara.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.