Za šest godina 24 lica uhapšeno zbog veze sa Balkanskim kartelom
Ilustracija

U Ekvadoru

Za šest godina 24 lica uhapšeno zbog veze sa Balkanskim kartelom

U Ekvadoru su od 2014. do marta 2020.godine uhapšene 24 osobe povezane sa balkanskim narko grupama, piše ekvadorski list "primicias.ec", pozivajući se na policijske podatke. Kako se navodi u članku koji analizira fenomen trgovine kokainom iz Ekvadora ka Evropi, list navodi da se radi o "eksplozivnom prodoru trgovine drogom u Evropu", te da su gangsteri uglavnom koncentrisani u lučkom gradu Gvajakil.

"Balkanski gangsteri posluju kao holding kompanija, koja podugovara usluge lokalnih bandi", navodi se u tekstu lista "primicias.ec". 

U pitanju su, kako se tvrdi, poslovi bezbjednosti, logistike, skladištenja, transporta i ubijanja po ugovoru.

"Njihove vođe usmjeravaju kriminalne operacije iz zatvora, gdje je njihova ekspanzija bila veoma brza. Tokom prošle godine zaplijenjeno je 17 tona kokaina namenjenog domaćem tržištu i 507 kilograma heroina, još jedne supstance za kojom raste domaća potražnja i u Sjedinjenim Američkim Državama", piše u tekstu ovog portala.

Kako se tvrdi agenti za borbu protiv narkotika vjeruju da je sjeverna granica, posebno između kolumbijske oblasti Putumajo i ekvadorske provincije Sukumbios, glavna ruta koju koriste balkanski klanovi za šverc kokaina.

"Ovu oblast kontrolišu disidenti iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), sada pretvorenih u političku stranku, i članovi La Constru, paravojne organizacije koja radi za kartel Sinaloa i albansku mafiju. U Ekvadoru su od 2014.godine do marta 2020.godine uhapšene 24 osobe povezane sa balkanskim grupama, uglavnom iz Albanije", navedeno je u tekstu. 

Podsjetimo, ovaj ekvadorski list ranije je prenio da je između 2017. i 2021. godine, prema migracionim izvještajima, u Ekvador ušao 721 Albanac, 1.053 Bjelorusa, 3.111 Grka i 192 Crnogorca.

Procjenjuje se da 30 odsto njih dolazi zbog šverca droge.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.