Vlada formira ekspertski tim za preispitivanje pripreme i realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata
Vlada Crne Gore

Vlada formira ekspertski tim za preispitivanje pripreme i realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata

Vlada Crne Gore je, na današnjoj 54. sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, usvojila Informaciju o potrebi formiranja nezavisnog ekspertskog tima za preispitivanje pripreme i realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata.

“U Informaciji se navodi da vrijednost i kompleksnost kapitalnih infrastrukturnih projekata nameću neophodnost kvalitetno sprovedenih sveobuhvatnih pripremnih aktivnosti za njihovu realizaciju, ali i neophodnost kvalitetnog praćenja realizacije, uz maksimalno uvažavanje stručnih mišljenja, stavova i preporuka. Zaključeno je da ovi razlozi nameću potrebu formiranja multidisciplinarnog tima sastavljenog od referentnih stručnjaka iz pojedinih oblasti, koji bi izvršili nezavisnu ekspertsku reviziju kapitalnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori i na bazi toga definisali set preporuka za postupanje u cilju izbjegavanja i/ili smanjenja mogućnosti pojave određenih rizika kod budućih realizacija drugih kapitalnih infrastrukturnih projekata slične vrste, značaja i kompleksnosti, u skladu sa dobrom međunarodnom praksom i u cilju najbolje zaštite interesa Investitora (Vlada Crne Gore). Spisak projekata za nezavisnu ekspertsku analizu, sastav tima i visinu naknade za članove nezavisnog ekspertskog tima, Vlada će utvrditi naknadno posebnim aktom”, saopštili su iz Vlade.

Utvrđen je Nacrt Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Topolica III“, Opština Bar, s Programom održavanja Javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana.

“U skladu sa smjernicama plana višeg reda, kao i detaljnih planova rađenih u prethodnom periodu, prostor zahvata Izmjena i dopuna je područje koje pripada prostornoj zoni Novi Bar i namijenjeno je za stanovanje velikih gustina, centralnih djelatnosti, javnih funkcija i urbanog zelenila, sa ciljem visokokvalitetne valorizacije građevinskog zemljišta u zahvatu. Vizija razvoja prostora u obuhvatu Izmjena i dopuna DUP-a treba da prati viziju razvoja Opštine Bar i čitavog primorskog regiona, koji, kao važan prostorni, ekonomski i društveni resurs Crne Gore, treba da se usmjereno i kontrolisano razvija. U daljem razvoju moraju se poštovati evropski standardi i vrijednosti i uspostaviti pravila za kvalitetnu regulaciju i upravljanje prostorom. Za predmetno područje bi se kroz izradu plana, uz poštovanje uslova namjene površina, režima uređenja prostora, kao i svih ostalih uslova za izgradnju infrastrukture, obezbijedili preduslovi za razvoj turističkih sadržaja, suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja, formiranje identiteta naselja, poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrastrukture”, pojasnili su iz Vlade.

Kako je saopšteno, Vlada je usvojila Informaciju o potpisivanju Amandmana 2 ugovora za realizaciju projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice puta Lubnice – Jezerine.

“S obzirom na to da još uvijek nije potpisan Amandman koji je odobren na sjednici održanoj 28. oktobra 2021. godine, Vlada je, imajući u vidu zatečeno stanje i nemogućnost drugačijeg rješenja, prihvatila Amandman br. 2 Ugovora. Kao krajnji datum za završetak svih radova utvrđen je datum 20. oktobar 2022. godine (umjesto ranije odobrenog 12. jul 2022. godine). Zahtjev za produženje roka je ocijenjen opravdanim, jer nije bilo moguće izvođenja određenih radova u periodu od 1. 11. 2021. god do 1. 4. 2022. godine zbog izgradnje SKI staze”, dodaju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.