Rekordna temperatura: U australijskom gradu izmjereno 50,7 stepeni Celzijusa
Ilustracija

Rekordna temperatura: U australijskom gradu izmjereno 50,7 stepeni Celzijusa

Izuzetno visoka temperatura je izmjerena danas u gradu Onslou u Zapadnoj Australiji, čime je izjednačen rekord zabilježen prethodno u Južnoj Australiji. Naime, u tom gradu izmjereno je 50,7 stepeni, prenosi Klix.b.

Onslou i okolna mjesta bi mogli dostići novi rekord, jer će očekuje još viša temperatura u petak.

Ovakve vremenske prilike su uslijedile nakon velikih požara u Zapadnoj Australiji u decembru. Požar blizu rijeke Margaret je uništio više od 6.000 hektara zamljišta, a stanovništvo je bilo primorano na evakuaciju.

Meteorolozi su saopštili da je temperaturni rekord od 50,7 stepeni izjednačen danas u 14:26 sati po lokalnom vremenu. Inače, prosječna temperatura u Onslou za ovaj period godine iznosi 36,5 stepeni.

U drugim gradovima kao što su Mardi i Roeburn je izmjereno više od 50 stepeni. Stanovništvu se savjetuje dodatni oprez, te ostanak u zatvorenim klimatiziranim prostorima, a ako oni koji su na otvorenom, trebaju potražiti hlad i piti dosta tečnosti. Međutim, neki su prijavili da je zbog visoke temperature došlo do prestanka rada klima uređaja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.