Adis Ahmetović novi povjerenik Bundestaga za Zapadni Balkan
Adis Ahmetović, Foto: Screenshot

Adis Ahmetović novi povjerenik Bundestaga za Zapadni Balkan

Važna uloga povjerenika Bundestaga za Zapadni Balkan pripala je mladom socijaldemokratskom političaru Adisu Ahmetoviću. Njegova glavna težnja je, kako je rekao, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regiona.

Ahmetović je funkciju povjerenika Bundestaga za Zapadni Balkan preuzeo od još jednog socijaldemokratskog političara,  hrvatskog porijekla Josipa Juratovića. Ova dva socijaldemokratska zastupnika od samog ulaska Adisa Ahmetovića u Bundestag tijesno sarađuju kada je riječ o temama vezanim za Zapadni Balkan, piše Dojče Vele.

Početkom decembra Ahmetović je s tadašnjim državnim sekretarom za evropska pitanja u ministarstvu vanjskih poslova, a sada predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga i socijaldemokratskim kolegom Mihaelom Rotom, otputovao u Bosnu i Hercegovinu

Iako je Ahmetović rekao kako se ne želi koncentrisati isključivo na spoljnopolitička pitanja vezana uz region Zapadnog Balkana i kao socijaldemokratski političar na oku želi držati teme kao što je to jednaki pristup obrazovanju za djecu iz svih socijalnih slojeva, ipak se njegov parlamentarni put kreće u smjeru spoljne politike. Pritom zemlja njegovih roditelja u dosadašnjim zastupničkim aktivnostima igra važnu ulogu.

“Ja bih apelovao na Ujedinjene narode, Evropsku uniju i Njemačku da učine sve da se Bosna i Hercegovina stabilizuje. Ja to ne govorim zato što vučem porijeklo iz te zemlje, nego sam zaista zabrinut da bi problemi u BiH mogli izazvati domino-efekt i u cijelom regionu: ako potone brod Bosna i Hercegovina, počeće tonuti i ostali brodovi u regiji”, rekao je Ahmetović.

Ahmetović je apelovao i na političare u regiji da shvate svoju odgovornost kao demokratski izabrane snage i doprinesu konstruktivnim rješenjima.

I u svom saopštenju nakon proglašenja povjerenikom za Zapadni Balkan, Ahmetović je potvrdio u kom smjeru će ići njegov angažman.

“O očuvanju mira u Evropi se u budućnosti neće odlučivati samo na rusko-ukrajinskoj granici, nego u velikoj mjeri i na Zapadnom Balkanu, i to prije svega u Bosni i Hercegovini. I zato ću aktivno raditi i na stabilnosti i očuvanju mira u ovoj regiji”, poručio je Ahmetović ne dotičući se ovaj put drugih bačvi baruta na Balkanu.

Kao povjerenik za Zapadni Balkan (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju) Ahmetović će pripremati savjetovanja i mjere, a svom socijaldemokratskom zastupničkom klubu će predlagati zaključke u sklopu Spoljnopolitičkog odbora te na kraju i biti odgovoran za izvještavanje parlamenta o stanju na Zapadnom Balkanu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.