Inspekcija nema saznanja o prodaji lažnih kovid potvrda
Ilustracija

Inspekcija nema saznanja o prodaji lažnih kovid potvrda

Zdravstveno-sanitarna inspekcija nema saznanja da se na teritoriji naše države prodaju lažne kovid potvrde, rečeno je Pobjedi iz te institucije, uprkos prijavama policiji, ali i tvrdnjama građana i pojedinih zdravstvenih radnika da je ta pojava česta u gotovo svim crnogorskim opštinama.

Inspekcija nema saznanja, a direktor Doma zdravlja Herceg Novi Goran Komar je saopštio da je podnio krivičnu prijavu policiji protiv jednog NN lica zbog sumnje na prodaju lažnih kovid potvrda.

On je za Dan kazao da su o ovoj pojavi obavijestili i Ministarstvo zdravlja, te da je sada na nadležnima da ispitaju slučaj, a da će, kada sve bude završeno o tome obavijestiti javnost.

Na pitanje Pobjede da li su na terenu uočili bilo što od ovoga što navodi Komar, glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Karmela Mujičić Pobjedi je juče rekla da inspekcija nema saznanja o tome.

"Da imamo saznanja proslijedili bismo ih nadležnom organu - Upravi policije", navela je ona.

Komara, sa druge strane, zabrinjava što ne samo što sugrađani nego i pojedini zdravstveni radnici, kako tvrdi, putem lažnih kovid potvrda pokušavaju da izbjegnu vakcinaciju.

"Doznajemo da se lažne kovid potvrde negdje u gradu mogu kupiti. Na taj način ugrožavaju se oni koji se redovno vakcinišu i ispoljavaju odgovornost prema kolegama, zaposlenima. To je sada stvar drugih institucija koje će o tome da se brinu. Mi podvrgavamo, shodno našim zakonskim obavezama, analizama i vakcinalne kartone, elektronske kontrole naših uposlenika, da bi i to podvrgli određenom ispitivanju i saznanju o mogućnostima, govorimo hipotetički, da se tako nešto ne događa među zdravstvenim radnicima", kazao je ranije Komar.

On je apelovao na građane da pristupe vakcinaciji, jer ona štiti od teških kliničkih formi.

"Imamo strahoviti pritisak na naše ustanove u primarnoj liniji, a izvjesna rasterećivanja sekundarnog nivoa. To nije situacija kao u vrijeme delta soja kada smo imali veliko zatrpavanje i prenapregnutost u sekundarnom nivou i veliki broj pacijenata koji se liječio od kovid pneumonije. U ovom slučaju sa omikronom pneumonije nijesu česte. To je jedina srećna okolnost. Nedostatak kadra je prisutan, jer veliki broj zdravstvenih radnika obolijeva. Više puta smo izdali saopštenja da se ne dolazi u Dom zdravlja bez prijeke potrebe", poručio je Komar.

Kada je riječ o samoj epidemiološkoj situaciji, on navodi da nijedna ustanova nema dovoljno kadra, jer zaposleni obolijevaju, kako u medicini, tako i u drugim oblastima, nakon pojave novog omikron soja.

"Imamo svakodnevno od 16 do 18 zaposlenih zaraženih", kazao je Komar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.