Eskobar: Inicijativa „Otvoreni Balkan“ mora da bude otvorena za sve
Gabrijel Eskobar

Eskobar: Inicijativa „Otvoreni Balkan“ mora da bude otvorena za sve

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Evropu Gabrijel Eskobar rekao je da SAD imaju dva uslova za podršku inicijativi Otvoreni Balkan - da ova inicijativa bude otvorena za sve i da se poštuju odgovarajući standardi i institucije.

„I ovo je uslov pod kojim to podržavamo – prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo, da bude otvoren za sve zemlje i praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cjevovodi se ne mogu prekinuti, autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje, kako bi standardi bili evropski. Uostalom, imati zonu slobodne trgovine, morate imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem“, rekao je Eskobar za albanski servis Glasa Amerike.

Govoreći o dijalogu Beograd Priština i ulozi koju će njegova zemlja imati u tom procesu, Eskobar je rekao da ovu godinu počinju sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanju dijaloga.

„Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom, da signaliziram našu podršku dijalogu i da pokažemo našu posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi EU, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati“, rekao je on.

Kazao je da će u cilju napretka dijaloga SAD intenzivno angažovati sa obije zemlje.

"Bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u cijelom regionu i ne samo za politička, već i ekonomska pitanja. Vidimo mnoge mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima", kazao je Eskobar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.