Vlada Valensije plaća nadoknadu medicinarima jer su radili bez zaštitnih odijela
Ilustracija

Vlada Valensije plaća nadoknadu medicinarima jer su radili bez zaštitnih odijela

Španski medicinari dobili su na sudu spor protiv regionalne Vlade Valensije koja će morati da im plati i do 49.000 eura nadoknade jer su morali da rade bez zaštitnih odijela tokom prvih mjeseci pandemije koronavirusa.

Tužba koju je pokrenuo ljekarski sindikat je prva te vrste koja je dobijena u Španiji, čiji je zdravstveni sistem bio pod velikim pritiskom na početku epidemije.

„Ova presuda je revolucionarna u Španiji“, rekao je agenciji AP doktor Viktor Pedrera iz sindikata Valensija CESM-CV koji je podnio tužbu.

Sudija je izjavio da je nedostatak zaštitnih odijela bio ozbiljna opasnost po bezbjednost i zdravlje svih zdravstvenih radnika.

Naložio je Vladi da isplati odštetu od 5.000 do 49.000 eura za 153 lekara koji su bili dio tužbe.

Ljekari koji su bili primorani da rade bez odgovarajuće zaštite, a nisu se zarazili niti su bili u karantinu kao kontakt dobiće 5.000 eura. Oni koji su bili u izolaciji kao kontakt dobiće 15.000 evra, 35.000 eura dobiće oni koji su bili zaraženi, ali im nije bila potrebna bolnička njega, dok će oni koji su bili hospitalizovani dobiti 49.000 eura.Sud je saopštio da region Valensija nije primjereno zaštitito zdravstvene radnike tokom prva tri mjeseca epidemije korona virusa.

Vlada Valensije je najavila žalbu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.