Dodik ponovo najavljuje povlačenje iz Oružanih snaga BiH i formiranje Vojske RS
Milorad Dodik

Dodik ponovo najavljuje povlačenje iz Oružanih snaga BiH i formiranje Vojske RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ponovo najavio da će Republika Srpska raditi na formiranju svoje vojske.

Dodik je naveo da su vojska i odbrana, prema izvornom Dejtonu, u nadležnosti entiteta, dodavši da "zbog aktuelnih poremećenih odnosa, RS razmišlja da vrati te nadležnosti“.

On je podsjetio da je parlament RS već donio odluku da povuče ranije datu saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH.

"Na bazi te povučene saglasnosti pravnici će definisati određeni pravni okvir i mi ćemo se dalje kretati kroz to", rekao je Dodik.

On je dalje istakao da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske, bez obzira na to kako se neko odnosi prema tome, uključujući i SAD.

Prema njegovim riječima, više od deceniju redovno je obilježavan Dan RS, sve dok lider SDA Bakir Izetbegović nije zatražio da bude zabranjen.

"Sada bi mi trebalo da to prihvatimo zato što se Izetbegoviću ne sviđa da 9. januar bude Dan republike. Naravno da nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi. Činjenica je da je to tražio Bakir Izetbegović i da je Ustavni sud BiH uvažio taj njegov zahtjev", naglasio je Dodik.

On je ukazao da se govori o incidentima u RS tokom proslave Dana RS, a da su dešavanja u Bužimu "Prošla nezapaženo od onih koji napadaju RS zbog Dana republike".

"S jedne strane je problem kada regularne policijske snage izađu na ulicu, gdje su, inače, svaki dan, a nije problem naoružavanje i novo formiranje `Zelenih beretki` i to ne izaziva nikakvu reakciju", naveo je Dodik.

U Bužimu je obilježena 29. godišnjica vojne akcije "Munja 93", a Udruženje "Nanićevi Bužimljani" na Fejsbuku je objavilo snimke na kojima marširaju osobe u uniformama, s ratnim zastavama Armije BiH, uzvikujući "Alahu Akbar".

Neki od učesnika imali su maske na licima, a među njima je bilo i djece.

Dodik je još kazao da je major bivše Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić "heroj srpskog naroda", navodeći da je otvaranje spomen ploče njemu u čast u Banjaluci "način odavanja pošte važnim ljudima u srpskoj istoriji".

"Mi ne sporimo drugim narodima da to čine. Oni to čine na svom prostoru i mi to ne možemo ni spriječiti. Milan Tepić je čovek koji u kolektivnom pamćenju srpskog naroda ima veoma značajno mesto", ukazao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.