SZO: Više od polovine Evropljana zaraziće se omikronom
Ilustracija

SZO: Više od polovine Evropljana zaraziće se omikronom

Više od polovine populacije Evrope će, kako se očekuje, biti zaraženo omikron sojem korona virusa u narednih šest do osam nedjelja, izjavio je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, koji je rekao da je omikron soj registrovan u 50 od 53 zemalja Evrope i centralne Azija, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

"U Evropi je zabilježeno više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva kovida-19 u prvoj nedjelji 2022. godine, što se više nego udvostručilo u periodu od dvije nedjelje", izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

"Ovim tempom, Institut za zdravstvene statistike i evaluaciju predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedjelja", upozorio je Kluge.

On je istakao da je omikron soj postao dominantan, i da je u borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente.

Prema njegovim riječima, 26 zemalja je saopštilo da više od jedan odsto populacije svake nedjelje oboljeva od kovid-19.

Kluge je rekao da, u aktuelnoj situaciji, škole treba da budu ustanove koje bi se posljednje zatvorile, i prve otvorile.

Kazao je da je, zbog brzog širenja omikrona, neophodno provjetravanje, povećanje higijenskih mjera, kao i nošenje maski višeg nivoa zašite.

Ukazao je da dramatični rastući broj inficiranih može dovesti do toga da neće biti nastavnika, a u zdravstvu medicinskog osoblja.

Zbog toga, kaže, ovaj soj je veliki izazov, usljed čega je neophodno fokusirati se na to da se širenje drži pod kontrolom.

Istakao je da je prioritet zaštita rizičnih grupa, preduzimanje preventivnih mjera kod medicinskih radnika, kao i spriječiti posljedice po zdavstveni sistem, škole i privredu.

Kluge je kazao da su vakcine bitan instrument, jer pružaju zaštitu od težeg oboljenja.

Međutim, rekao je da dvije doze nisu dovoljne, i da buster doza diže nivo zaštite.

Njegova ključna poruka je da je neophodno da se treba zaštititi od zaraze, jer ima mnogo nevakcinisanih.

Vrhunac omikron soja mogao bi, kaže, uslijediti mnogo ranije nego što se očekuje.

Ukazao je da sve odluke o skraćenju karantina treba da se donose u kombinaciji sa testiranjem.

Kazao je i da treba primijeniti novi protokoli u liječenju, u koje bi trebalo uključiti nove lijekove.

Ekspert SZO Katrin Smolvud upitana za stanje na Zapadnom Balkanu kazala je da su neke zemlje kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina suočene sa brzim rastom broja oboljelih.

"Vidimo dalje napredovanje omikron soja, a i dalje je na Balkanu prisutan i delta soj", rekla je ona.

Prema njenim riječima, raspoloživi PCR i brzi testovi dobro prepoznaju infekcije omikron sojem.

"Svako ko je pozitivno testiran treba što da bude izolovan", dodala je ona.

Na pitanje da li postoje novi sojevi Smolvud je, u vezi medijskih natpisa o "deltakron" soju, rekla da se najverovatnije radi o kontaminaciji u laboratoriji prije nego o novom soju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.