Kako odabrati najukusnije narandže, i gdje ih čuvati da ostanu svježe?
Ilustracija

Kako odabrati najukusnije narandže, i gdje ih čuvati da ostanu svježe?

Budući da u zimskim mjesecima počinje sezona većine sorti pomorandži, dobro je znati kako odabrati one najbolje za jelo i kako ih pravilno skladištiti da što duže ostanu sveže.

Kada je u pitanju izbor zrelih pomorandži na pijaci ili u prodavnici, upućeni savjetuju da ne biramo prve na kojima ne vidimo tamne tačkice.

“Bez obzira na sortu, zrela narandža bi trebalo da ima jarko narandžastu boju i svježi, aromatični miris”, kaže dijetetičarka iz Njujorka dr. Nikol Stefanov.

S njom se slaže i šef kuhinje Nejtan Lajon koji predlaže i da se biraju one narandže koje nigdje nisu malo mekše i nemaju nabora ni drugih znakova propadanja, prenosi Večernji list.

“Ako planirate da koristite i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja), birajte organski uzgojene narandže”, dodaje Lajon. “A prije nego što odaberete koje nosite kući, svaku narandžu malo i zagrebite i pomirišite: Što je narandža mirisnija, to je bolja!”

“Zelene i smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa ih ne treba nužno izbjegavati”, dodala je Stefanov.

Kako skladištiti pomorandže

U zavisnosti od stepena zrelosti narandže se mogu držati na sobnoj temperaturi, u frižideru ili čak zamrzivaču, napominje Lajon, s tim da će one koje su uzgojene u blizini uvek trajati dosta duže od narandži koje su do prodajnog mjesta prošle veliku udaljenost.

Na sobnoj temperaturi

“Na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u činiji, narandže će izdržati oko nedelju dana” kaže šef Žean Oleksiak.

“Samo pazite da nisu na direktnom sunčevom svjetlu jer toplina može da ubrza proces sazrijevanja i uzrokuje brže kvarenje”, dodaje.

U frižideru

Ako ne planirate odmah da ih koristite, najbolje ih je staviti u frižider.

“Za maksimalnu svježinu ih stavite ih u fioku frižidera, nikako u plastične kese”, savjetuje Lajon, a kako biste spriječili rast buđi, predlaže i da ohlađene narandže držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u zatvorenoj vakuumiranoj kesi, jer će ostati bez vlage.

“I nemojte ih prati sve dok ne uzmete da ih jedete jer dodatna vlaga takođe može da podstakne kvarenje”, objašnjava.

U zamrzivaču

Ako niste sigurni da ćete stići da iskoristite sve narandže prije nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač: U njemu će trajati oko godinu dana.

“Iako su bolje svježe, narandže se mogu i zamrznuti; na primer ako volite komade da koristite za pripremu smoothieja”, kaže Stefanov i predlaže da ih tada oljuštite i odvojite im kriške, a zatim ih stavite u hermetički zatvorenu kesicu za zamrzavanje. “Koricu narandže koja se kasnije može upotrebiti za koktele, supe i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste spriječili da ispare njene arome”, dodala za Real Simple.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.