Potvrđena optužnica za ubistvo 22 civila u Bijeljini
Bjeljina

Potvrđena optužnica za ubistvo 22 civila u Bijeljini

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv osam pripadnika policijskih struktura Republike Srpske koji su optuženi da su učestvovali u ubistvu 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, u mjestu Balatun kod Bijeljine u septembru 1992. godine, potvrdio je postupajući tužilac Ivan Matešić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Za zločine na području Bijeljine, prema ranijem saopštenju Tužilaštva BiH, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira SJB-a Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), te Ljubo Marković i Slavenko Kočević, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a, takozvane “Pahuljice”, kao i Zvonko Pržulj.

Optužene Tužilaštvo BiH terete da su, u svojstvu rukovodećih radnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina i Sektora državne bezbjednosti, te u svojstvu pripadnika Interventnog voda SJB-a Bijeljina i Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) takozvane “Pahuljice” sa Sokoca, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema Tužilaštvu, oni su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine, izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, među kojima je više od polovine bilo žena, djece i starijih osoba.

“Nakon zarobljavanja i odvođenja u mjesto Balatun, izvršena je egzekucija navedenih civila iz vatrenog oružja, čija su tijela bačena u rijeku Drinu, a nakon rata ekshumirana na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za tijelima četiri ubijene žrtve još uvijek traga”, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopanih pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvoro se još uvijek vode kao nestali.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 111 svjedoka – među kojima su i očevici otmice i ubistava, od kojih će njih osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite – kao i prilaganjem više stotina prikupljenih dokaznih materijala.

U narednom periodu će Sud BiH zakazati ročište za izjašnjenje o krivici, piše Detektor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.