PEN Centar traži poništenje odluke o dodjeli nagrade Miroslavljevo jevanđelje

PEN Centar traži poništenje odluke o dodjeli nagrade Miroslavljevo jevanđelje

Crnogorski PEN centar uputio je zahtjev Vladi Crne Gore za poništenje odluke o dodjeli nagrade Miroslavljevo jevanđelje i smjenu žirija koji je donio tu odluku.

"Ovogodišnja nagrada Miroslavljevo jevanđelje dodijeljena je autoru koji u svojoj knjizi i javno iznošenim stavovima nedvosmisleno pokazuje i promoviše fašistički odnos prema Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima, Albancima i Hrvatima, dakle, prema apsolutnoj većini građana Crne Gore.Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da – u interesu sprečavanja daljnje i sve dublje fašizacije koju jasno pokazuje njena kulturna i obrazovna politika – poništi odluku o ovogodišnjoj dodjeli nagrade Miroslavljevo jevanđelje.

Donošenjem skandalozne odluke, Žiri za dodjelu nagrade pokazao je neskriveni afinitet prema fašizaciji crnogorskog društva, kao i podršku „crnogorskoj“ verziji fašističkog zla protiv koga se već stotinu godina bori cijeli civilizovani svijet", navodi se u saopštenju crnogorskog PEN Centra.

Zahtijevaju da Vlada Crne Gore smijeni Žiri za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje.

"Uprava Crnogorskoga PEN centra upozorava Vladu Crne Gore da će se svim legitimnim sredstvima boriti protiv njene politike fašizacije institucija prosvjete, kulture i nauke.

O njenoj pogubnoj politici obavijestićemo rukovodstvo Internacionalnog PEN centra, sve nacionalne PEN centre, kao i druge relevantne međunarodne adrese", navodi se u saopštenju PEN Centra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.