Ilustracija

"Biće teško najmanje još tokom naredna tri mjeseca, ali vidi se kraj"

Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije za kovid-19, David Nabaro, rekao je da se vidi kraj pandemije.

Nabar je izrazio bojazan "da smo prisiljeni na maraton sa virusom i da ne postoji pravi način da se kaže da smo na kraju, već samo da je kraj na vidiku".

"Još uvijek nijesmo stigli do te tačke i prije nego što stignemo biće još poteškoća", rekao je Nabaro, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Stručnjak SZO je potvrdio da koronavirus nastavlja da se razvija i najavio pojavu novih sojeva i nakon omikrona.

"Biće teško najmanje još tokom naredna tri mjeseca", rekao je Nabaro i podsjetio da se koronavirus pojavljuje u amplitudama - dramatično počne da se širi, onda se stiša, pa se onda ponovo širi periodično na svaka tri ili četiri mjeseca.

"Teško je na osnovu prošlog ponašanja virusa predvidjeti njegovo ponašanje u budućnosti. Živjeti sa kovidom-19 znači biti u stanju da se pripremite za ove amplitude i da reagujete zaista brzo kada se one dogode. Moramo da poštujemo virus, a to znači da moramo da imamo zaista razrađene planove kako da se suočimo i borimo sa epidemijskim talasima", predočio je Nabaro.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.