Patrijarh Teofil: Izraelski ekstremisti tjeraju hrišćane iz Jerusalima
Teofil III

Patrijarh Teofil: Izraelski ekstremisti tjeraju hrišćane iz Jerusalima

Grčki pravoslavni jerusalimski patrijarh optužio je radikalne izraelske grupe da ugrožavaju prisustvo hrišćana u tom svetom gradu u komentaru koji su izraelski zvaničnici odbacili kao neosnovan.

U kolumni za list “Tajms of London” u subotu, Teofil III je naveo da on vjeruje da je cilj da se istjera hrišćanska zajednica iz Starog grada Jerusalima, gdje se nalaze svetinje Jevreja, hrišćana i muslimana.

Izrael je osvojio Istočni Jerusalim, uključujući i Stari grad, zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze u ratu 1967. Pripojio je Istočni Jerusalim nakon rata u potezu koji nije dobio međunarodno priznanje.

”Naše prisustvo u Jerusalimu je pod prijetnjom”, napisao je patrijarh u članku, objavljenog dan nakon pravoslavnog Božića. “Našim crkvama prijete izraelske radikalne grupe. U rukama tih cionističkih ekstremista hrišćanska zajednica u Jerusalimu pati u velikoj mjeri”, naveo je on.

”Naša braća i sestre su žrtve zločina iz mržnje. Naše crkve su redovno skrnavljene i vandalizovane. Naše sveštenstvo je izloženo čestom zastrašivanju”.

Direktno prozivajući ekstremiste kao izraelske, Teofilove kritike su ličnije i direktnije od kolektivnog saopštenja koje su objavili lideri drugih crkvi u Jerusalimu uoči Božića.

Oni su u saopštenju govorili o “čestim napadima radikalnih grupa” ali ih nijesu identifikovali kao izraelske.

U izvještaju američkog Stejt departmenta objavljenom prošle godine o vjerskim slobodama širom svijeta navodi se da hrišćansko svešenstvo i hodočasnici prijavljuju da ih ultraortodoksni Jevreji u Jerusalimu maltretiraju i pljuju.

Crkvene grupe već neko vrijeme prijavjuju napade vandalizma na vjerskim lokacijama u gradu. Teofil nije imenovao nijednu radikalnu grupu niti je naveo konkretne incidente. On nije pružio dokaze da se radi o izrealskim grupama niti da je njihov cilj da istjeraju hrišćane iz grada, navodi Rojters.

Juče, jedan izraelski zvaničnik je kazao da je situacija na terenu za hrišćane potpuno drugačija u odnosu na ono što opisuje patrijarh, citirajući saopštenje Ministarsva spoljnih poslova od 22. decembra kojem su demantovane ranije tvrdnje crkvenih vođa.

”Od kako je osnovana, država Izrael je posvećena slobodi vjeroispovjesti za sve vjernike, kao i obezbjeđivanju slobodnog pristupa svim svetinjama”, navodi se u saopštenju ministarstva.

”Saopštenje crkvenih lidera su naročito iritirajuća ako se ima u vidu njihovo ćutanje na stradanja mnogih hrišćanskih zajednica na Bliskom istoku usljed diskriminacije i progona”.

U njegovoj kolumni, Teofil je kazao da radikali koje kritikuje “nijesu predstavnici države Izrael niti jevrejskog naroda” i pozvao je da Jerusalim ostane raznovrsna “mozaik zajednica” judaizma, hrišćanstva i islama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.