Inspektor: Teško dokazati da zaposleni vraća dio zarade poslodavcu, ako pristane na to
Ilustracija

Inspektor: Teško dokazati da zaposleni vraća dio zarade poslodavcu, ako pristane na to

Inspektor rada Predrag Nešković rekao je da postoji doza sumnje da će poslodavci, za određeni broj zaposlenih koji su imali ugovore o radu na neodređeno ili određeno sa punim radnim vremenom, takve ugovore putem aneksa prebaciti na polovinu radnog vremena.

Samim tim zaposleni ne bi u potpunosti ostvarivali svoja prava.

“Odnosno, ostvarivali bi ih, ukoliko je ugovor na polovinu radnog vremena, tako da bi na godinu dana imali šest mjeseci osiguranja”, pojasnio je Nešković u Bojama jutra na TV Vijesti.

Rekao je da je pedeset odsto prijava anonimno i da je “dosta prijava lažno”.

“Ukoliko zaposleni ima ugovor o radu na nepuno radno vrijeme, a poslodavac inspekciji dostavi ugovor o radu na puno radno vrijeme, Inspekcija rada ima mogućnost da bez obzira na sve to obavi dodatnu provjeru”, kazao je Nešković,prenose Vijesti.

Istakao je da je nemoguće da neko obavlja djelatnost tako što, na primjer, ima 20 zaposlenih, od kojih je 15 na nepuno radno vrijeme.

“Onda bi trebalo da postoji 15 radnih mjesta, 15 osoba koje obavljaju različite poslove, nijedan sa drugim sličnim, a on nema potrebu za takvim radom. To bi bio fenomen”, istakao je.

Nešković je naglasio da će, ukoliko zaposleni prihvati da poslodavcu vraća određeni dio minimalne zarade od 450 eura, koja ga sljeduje po programu Evropa sad, teško bilo ko moći dokazati da je zaposleni primio zaradu u punom iznosu.

Građani se za prijavljivanje nepravilnosti mogu obratiti na broj: 080/555-555, ili putem mejla na adresu: [email protected].

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.