Vojnici pjevali

Vojnici pjevali "Pukni zoro" pjesmu iz filma, nakratko im se pridružio i Dodik sa mikrofonom (Video)

Završen je svečani defile u Banjoj Luci povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a. Pripadnici MUP RS-a i ove godine su na kraju svečanog defilea zapjevali pjesmu „Pukni zoro“, uz pratnju soliste Ilije Baroša.

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik im se nakratko pridružio pjevajući u mikrofon, dok su građani, ali i zvanice, pjevali zajedno sa policajcima, mašući trobojkom RS-a.

Podsjećamo, Dodik je ranije kazao da pjesma Pukni zoro potiče iz Prvog svjetskog rata i da su je pjevali srpski vojnici u Bici na Kajmakčalanu.

"U teškim borbama su se borili da se vrate na prostor Srbije, na Solunskom frontu, i jedna divna pjesma koja ne vrijeđa nikoga, koja pjeva i opjevava ratnike koji se vraćaju iz rata, a ne ratnike koji idu u rat", kazao je tada Dodik.

Ali istina je puno drugačija, pjesmu je napisao slovenački muzičar Magnifico za film Dragana Bjelogrlića Montevideo.

Jednom prilikom on 2018. godine Magnifico je kazao:

“Bjela [Dragan Bjelogrlić] mi je tražio da bude novo, a da opet bude staro… Kasnije su kružile legende o tome ko je pjesmu napisao, čak se pričalo da je zapis nekog starog ratnika, ali nije, napisao je jedan Ljubljančanin, to jest – ja! Mnogi u to nisu mogli da povjeruju, čak sam i svoju majku jedva ubijedio da sam ja stvorio Pukni zoro.”

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.