Vuksanović Stanković: Vlada izvjesno pada, Krivokapić i ministri budže rejting stranke koju će formirati
Draginja Vuksanović Stanković

"Najlogičnije rješenje krize se ogleda u novim izborima"

Vuksanović Stanković: Vlada izvjesno pada, Krivokapić i ministri budže rejting stranke koju će formirati

Ova vlada broji posljednje dane, a populistički manevri oko budžeta i njegovih pratećih elemenata joj sigurno neće pomoći, ocijenila je u intervjuu Pobjedi poslanica Socijaldemokratske partije u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović-Stanković, ističući kako je toga svjestan premijer, ali i ministri u njegovoj vladi.

"Zna i Krivokapić sa svojim mladim ministrima da pada Vlada i sve ovo što rade je samo njihov pokušaj da nabilduju rejting svoje stranke u nastajanju, u susret izborima za koje smatraju da su izvjesni", navela je Vuksanović-Stanković.

Najlogičnije rešenje trenutne krize ona vidi u novim izborima. Napominje, međutim, da ni izbor nove vlade, sa novom parlamentarnom većinom, nije nemoguć.

"Ukoliko proevropski politički akteri odluke budu donosili rukovodeći se vrijednosnim i programskim pristupom, ishod ove krize može biti povoljan za Crnu Goru i sve njene građane. SDP će u mjeri svojih moći dati doprinos svakom raspletu koji će zaustaviti ovo poniranje i devastaciju ovog društva u svim njegovim segmentima", poručila je ona.

Kada je riječ o Memorandumu o saradnji koji su sklopili Ura, SNP i Civis sa manjinskim strankama, Vuksanović-Stanković kaže kako SDP pozdravlja taj dogovor i doživljava ga kao doprinos boljem razumijevanju oko pitanja koja moraju biti temeljne vrijednosne odrednice savremene Crne Gore.

"Crnoj Gori je potrebna politička promjena u pravcu uspostavljanja vrijednosnih političkih partnerstava i snaženja političkog dijaloga kao jedinog puta za izlazak iz sistemske agonije kroz koju prolazimo. Da li će do toga doći i da li će ovaj memorandum imati i neke šire političke implikacije pokazaće se veoma brzo. Politikom se bavimo da bismo se borili za neke ciljeve koje smatramo kapitalnim za društvo, a ne da bismo se rukovodili sujetama, ličnim i uskopartijskim interesima", istakla je ona.

Iako je najavljivan pad Vlade Zdravka Krivokapića, nakon povlačenja inicijative SDP-a za glasanje o nepovjerenju, usvojen je budžet i Vlada nastavlja rad.

Novinari su upitali de li je izglasavanjem budžeta, pitanje opstanka Vlade otišlo u drugi plan? Kako će neko iz parlamentarne većine glasati za pad Vlade ako je prethodno glasao za Zakon o radu i povećanje minimalca?

Već je kako podsjeća više puta rečeno da je bilo jasnih signala od pojedinih struktura iz parlamentarne većine da, u saradnji sa opozicijom, prekinu mandat ovoj vladi. To odlaganje napravljeno je da bi se investiralo u izgradnju povjerenja i da bi se dalo dodatno vrijeme za odluku te vrste.

"Kakogod, ono u šta sam sigurna je da dolazi vrijeme odluka i da se više ne može puno čekati. Svi akteri moraju biti svjesni da su moguća dva scenarija – skraćenje mandata Skupštini i odlazak na izbore ili rearanžiranje odnosa u pravcu stvaranja neupitne evropske većine. Svi nose odgovornost spram pozicije koju trenutno imaju, a vrijeme je faktor koje ipak neumitno curi. Ova vlada broji posljednje dane i sigurno da im neće pomoći populistički manevri oko budžeta i njegovih pratećih elemenata. Zna i Krivokapić sa svojim mladim ministrima da pada Vlada i sve ovo što rade je samo njihov pokušaj da nabilduju rejting svoje stranke u nastajanju, u susret izborima za koje smatraju da su izvjesni", kazala je Vuksanović Stanković.

Tokom skupštinske rasprave o budžetu Vuksanović Stanković je govorila da ministrima Spajiću i Milatoviću treba oduzeti pasoše, jer je program "Evropa sad“ nerealno zamišljen, ali je SDP ipak podržao Zakon o radu i povećanje minimalca.

Upitana je da li je na taj način i ona lično, ali i partija koju zastupa, preuzela odgovornost za realizaciju povećanja minimalca?

"SDP se nekoliko godina dosljedno zalaže za povećanje minimalne zarade. Podsjećam da je kao plod našeg opozicionog zalaganja prije nekoliko godina i povećan minimalac. Drugo je pitanje to što smatramo da je čitav ovaj paket ekonomskih poteza morao da bude sproveden na drugačiji način i kroz drugačiju dinamiku. Ciljevi nijesu sporni, ali jeste način, dinamika i to da se ovako krupni zahvati ne rade preko noći i bez najširih rasprava i konsultacija. Tako radite ako imate dobru namjeru. Ovako, kao što rekoh, sve ukazuje na jeftini populizam koji Crnu Goru može izložiti finansijskim rizicima u narednom periodu", izričita je Vuksanović Stanković.

Novinare je zanimalo kako doživljava dogovor postignut između manjinskih partija i Ure, SNP-a i Civisa i potpisivanje Memoranduma o saradnji? Vidi li u tome put ka formiranju neke nove manjinske vlade?

"Pozdravili smo potpisivanje Memoranduma o saradnji, jer smo ga doživjeli kao čin koji doprinosi boljem razumijevanju oko pitanja koja moraju biti temeljne vrijednosne odrednice savremene Crne Gore. Crna Gora mora da bude moderno građansko i sekularno društvo koje će baštiniti najviše civilizacijske tekovine zapadnih demokratija, kako smo i zapisali u Ustavu Crne Gore 2007. godine, a SDP i u svom programu još prije više od tri decenije", naglasila je ona.

Crnoj Gori je pojašnjava potrebna politička promjena u pravcu uspostavljanja vrijednosnih političkih partnerstava i snaženja političkog dijaloga kao jedinog puta za izlazak iz sistemske agonije kroz koju država prolazi.

"Da li će do toga doći i da li će ovaj memorandum imati i neke šire političke implikacije pokazaće se veoma brzo. Politikom se bavimo da bismo se borili za neke ciljeve koje smatramo kapitalnim za društvo, a ne da bismo se rukovodili sujetama, ličnim i uskopartijskim interesima", dodala je poslanica SDP-a.

Komentarisala je blagu reakciju DF-a na potpisivanje tog memoranduma? Neki smatraju da se iza toga zapravo krije prećutno odobravanje prvog čovjeka Srbije Aleksandra Vučića. Upitana je da li je saglasna sa tom tezom?

"Ne treba imati iluziju da su ovdašnji izvođači projekta "Srpskog sveta“ iole autonomni u svom djelovanju. Političku agendu ove vlasti kreiraju oni koji su dominantno doprinijeli njihovom uvođenju u vlast, a to su zvanični Beograd i Crkva Srbije. Vjerujem da je i ovim kreatorima postalo jasno da od Crne Gore ipak ne mogu baš lako da naprave Republiku Srpsku na moru koja treba da radi na destabilizaciji regiona, sve naravno uz blagoslov Kremlja. Zato ovo ćutanje ili blag pristup vidim kao taktičko pozicioniranje i želju Beograda da u novim okolnostima, ofirane nacionalističke paradigme na kojoj su izvršene političke promjene, pokuša nešto ušićariti", ističe Vuksanović Stanković.

Sa ideologijom koja je izazvala ratove 90-ih i koja je u stanju da proizvede toliku količinu mržnje, kao što vidimo da se dešava pod Vučićevom vlašću naglašava da svi moraju biti vrlo oprezni i uvijek spremni da se odlučno i hrabro suprotstavimo tom novom talasu "šešeljizma“ koji ima svoje modifikacije – srpsku i crnogorsku verziju, ali čija je suština netaknuta i ista, duboko mračna i anticivilizacijska.

Upitana je da pojasni kakva je opoziciona strategija za ubuduće? Iz DPS-a najavljuju da je inicijativa o nepovjerenju Vladi moguća već tokom ovog mjeseca. Novinare je zanimalo vjeruje li da će inicijative biti?

"Vjerujem da će Vlada i formalno ubrzo pasti budući da je već sada bez legitimiteta i invalidna. Samo ljudi bez ikakvih skrupula mogu pretendovati da vrše vlast, a znaju da nemaju ni podršku ni legitimitet, a da o njima i oni koji su ih birali misle sve najgore. Zaista mislim da se radi o posebnom obliku političkog beščašća", poručila je Vuksanović Stanković.

Iako su većinom glasova u parlamentu izglasane interpelacije za ministre Đorđa Radulovića i Aleksandra Stijovića i ministarku Vesnu Bratić, premijer Krivokapić je ipak poručio da se neće osvrtati na mišljenje parlamentarne većine. Sredinom prošle godine smijenjen je i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Novinari Pobjede su je upitali da li je apsurdno da Vlada nastavi sa radom u situaciji u kojoj praktično osam resora nema podršku većine? Vjeruje li da će premijer Krivokapić preduzeti neki potez ili će nastiviti "kao da se ništa nije desilo“?

"SDP je zadovoljan što je inicirao interpelaciju čijim usvajanjem je praktično izglasano nepovjerenje ministarki Bratić i ministru Stijoviću. Plašim se da je stepen zavisnosti od vlasti kod Zdravka Krivokapića takav da će, i kad ga formalno razriješe, tvrditi da je i dalje premijer i igrati se vlade i politike. Tako da, kad je on u pitanju, tu teško da ima pomoći odnosno racionalnog političkog ponašanja", kazala je ona.

Uprkos mnogim najavama ne naslućuje se rasplet političke krize.

Vuksanović Stanković je upitana jesmo li bliži manjinskoj vladi ili vanrednim parlamentarnim izborima ili će Krivokapićeva Vlada nastaviti da opstaje, iako nema podršku većine u Skupštini? Kakve će uopšte biti posljedice ukoliko raspleta ne bude?

"U demokratiji nema puno rješenja kada imate ovakva stanja. Najlogičnije rješenje su izbori. Nekima iz "prve demokratske vlasti“ izbori su tema od koje pošto-poto treba pobjeći, pa i to dovoljno govori o demokratskim kapacitetima ove vlasti", jasna je poslanica SDP-a.

Utisak je poručuje da su mnogi od njih za godinu postali veći zavisnici od vlasti nego njihovi prethodnici za 30 godina vladavine.

"Poznato je da vlast opija ali da baš neke može toliko opiti, to je za mene iskreno bilo iznenađenje. Moguć je naravno i izbor nove vlade sa novom parlamentarnom većinom. Ukoliko proevropski politički akteri odluke budu donosili rukovodeći se vrijednosnim i programskim pristupom, ishod ove krize može biti povoljan za Crnu Goru i sve njene građane. SDP će u mjeri svojih moći dati doprinos svakom raspletu koji će zaustaviti ovo poniranje i devastaciju ovog društva u svim njegovim segmentima", kazala je Vuksanović Stanković.

SDP će rast podrške iskoristiti za dobro Crne Gore

U narednih pola godine bi trebalo da budu održani lokalni izbori u Podgorici. Novinare je zanimalo kakva su očekivanja SDP-a od tih izbora? Može li u glavnom gradu ponoviti uspjeh sa Cetinja?

"Lista SDP i Građani je definitivno pobjednička lista nakon cetinjskih izbora. Naš rast čini mi se nezabilježen je. Za samo četiri godine – 115 posto u broju glasova ili skoro tri puta više mandata u odnosu na 2017. godinu.

Naš koncept je ostvario rezultat jer je jedini bio fokusiran na probleme, na grad, na program i rješenja, a ne na besplodne, često prizemne optužbe i prepucavanja političkih konkurenata.

Naš plan je da koncept koji je očigledno pobjednički, ali više od toga širok, otvoren i partijski nesebičan primijenimo i u nekim drugim sredinama. SDP želi da bude snažan stub državotvorne i reformske politike. Moramo naći najbolje forme kako bismo sačuvali Crnu Goru od političke i nacionalističke pošasti kojoj je izložena.

SDP ima veliki rast podrške, što pokazuju i najnovija istraživanja javnog mnjenja i mi želimo tu podršku da iskoristimo za dobro Crne Gore i velike i progresivne ciljeve kojima smo uvijek bili posvećeni u ovih više od 30 godina postojanja", pojasnila je ona.

Povratićemo reputaciju Crne Gore kao lidera EU integracija

Uprkos preporukama Venecijanske komisije o potrebi šireg konsenzusa oko izbora Tužilačkog savjeta, predsjednik Skupštine je, nakon proste većine u parlamentu koja je posljedice političkog dogovora, proglasio Tužilački savjet.

Novinare zanima predstavlja li to kraj nadanja o mogućem širem konsenzusu oko izbora tijela u pravosuđu i kakve su posljedice?

 

"Vlast sve što je radila od svog konstituisanja bilo je suprotno očekivanjima i stavovima naših EU partnera. Zato smo dobili najgori izvještaj o napretku do sada. Zato je zemlja potpuno stala na EU putu, zato je u Briselu Crna Gora danas problem, ako se o njoj uopšte više i govori. Uzalud evropski pozivi na dijalog i širok međupartijski dogovor, posebno oko pravosuđa", naglašava Vuksanović Stanković.

Upitala je šta je razlog svemu tome?

"Rekla bih da se tu prepliću sitne partijske trgovine, potreba za kontrolom, ali naravno i interes logike ,,srpskog sveta“ da Crna Gora treba da bude marginalizovana i nebitna u svim sferama, a posebno u međunarodnim odnosima i EU integracijama. Vanjskopolitički uspjesi CG od njene nezavisnosti, njen međunarodni i regionalni kredibilitet i imidž najviše boli one koji su od nje krenuli da naprave provinciju Beograda ili guberniju Moskve. Uništenje evropske perspektive Crne Gore i njena degradacija kao NATO članice jedan je od važnih koraka u pravcu njenog strateškog premještanja u sferu uticaja Srbije i Rusije. Ipak, u sklopu promjena koje, nadam se, predstoje moraćemo zaustaviti poniranje i u ovom segmentu i povratiti reputaciju Crne Gore kao regionalnog lidera EU integracija i uvaženog člana euroatlantske zajednice", zaključila je Vuksanović Stanković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.