U Italiji obavezna vakcinacija protiv kovida za starije od 50 godina
Ilustracija

Od danas

U Italiji obavezna vakcinacija protiv kovida za starije od 50 godina

U Italiji je danas na snagu stupila obavezna vakcinacija protiv korona virusa građana starijih od 50 godina, a oni koji se nijesu vakcinisali to mogu učiniti do kraja januara.

Od 1. februara će se sa 100 eura kažnjavati oni koji se nijesu vakcinisali, primili drugu ili treću dozu, iako su imali priliku da to učine, prenosi portal Index.hr.

Mjera će biti na snazi do 15. juna i primjenjivaće se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući i strane državljane.

Svi stariji od 50 godina će od 15. februara na poslu morati da pokažu potvrdu o vakcinaciji ili dokaz da su preboljeli kovid-19, a bez toga će biti prisiljeni da rade na daljinu.

Zaposleni ispod 50 godina mogu da pokažu negativan test na koronavirus.

Onima koji budu kršili mere prijete novčane kazne između 600 i 1,5 hiljada eura.

Uvođenje obavezne vakcinacije starijih građana izazvalo je podijeljene reakcije u zemlji.

Mnogi iz vladajućih partija pozdravili su tu mjeru, a premijer Mario Dragi tvrdi da je ona osmišljena kako bi zaštitila taj sloj stanovništva koji je izložen većem riziku od hospitalizacija nakon zaraze kovidom-19.

Bepe Grilo, osnivač Pokreta pet zvijezda, najveće italijanske parlamentarne grupe, rekao je da je vladina kontrola prizvala "orvelovske prizore" koji opterećuju ljudske umove.

Predsednik regiona Ligurija Đovani Toti je, u današnjem izdanju lista Republika, rekao da je tom mjerom trebalo obuhvatiti sve odrasle.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.