Organizatori Australijan Opena krivi za situaciju Đokovića?
Đoković

Organizatori Australijan Opena krivi za situaciju Đokovića?

Novak Đoković se nalazi u nezavidnom položaju u Australiji, pošto je smješten u migracioni hotel, nakon što su tamošnje vlasti odlučile da mu povuku vizu, piše Blic.

Dok čeka rasplet i odluku na žalbu koju je pred sudom podnio njegov advokatski tim, stižu informacije da bi Tenis Australija, krovna organzacija kada je "bijeli sport" u toj zemlju u pitanju na čelu sa direktorom Australijan opena, Kregom Tajlijem, mogli da budu direktni krivci za sve što se dešava prvom teniseru svijeta, prenosi na svom sajtu "RTS".

Naime, u australijskim medijima pojavili su se dokazi da je Tenis Australija poslao svim igračima, uključujući i Đokovića, pogrešne informacije o medicinskom izuzeću i mogućnosti učešća na prvom grend slemu u sezoni. Australijski "Kod", "Ejdz" i "Herald san" došli su do dokumenta koje je Tenis Australija svjesno poslao igračima, a u kojem je procedura za nastup na turniru bez vakcine suprotna od one koju je postavila Federalna vlada.

Taj dokument je poslat 7. decembra prošle godine i u njemu piše da infekcija koronavirusom u prethodnih šest mjeseci jeste osnov za izuzeće od vakcine, iako je još u novembru dobila nalog Federalne vlade da to neće biti dovoljno.

Đoković je kao razlog za izuzeće kako se spekuliše naveo upravo činjenicu da je imao kovid u prethodnih šest mjeseci, ali po propisima koji trenutno važe u Australiji, pored toga mora da ima primljene dvije doze vakcine. Time je najveća odgovornost upravo na Tajliju, koji je pogrešno informisao buduće učesnike turnira, zbog čega su sada pod istragom još najmanje tri igrača čiji identitet nije poznat.

Loša komunikacija dovela je i do situacije da čelnici turnira budu na strani srpskog šampiona u ovom postupku, a da nisu ni svjesni da je njihova krivica – konkretno Krega Tajlija. Džasinta Alan, ministarka saobraćaja u Vladi australijske države Viktorija, koja obavlja ulogu privremenog premijera u odsustvu Dejvida Endruza, potvrdila je da je i na drugim nivoima Tajli napravio greške. Ona je istakla da direktor Ozi opena nije obavijestio Vladu Viktorije o pismima koja je njemu uputio federalni premijer Skot Morison, a u vezi sa dolaskom Đokovića u Australiju.

Privremena premijerka Viktorije je navela da je u pismu Morisona i njegovog kabineta navedeno da prethodna infekcija koronavirusom, razlog na osnovu kojeg je, kako ona tvrdi Đoković dobio medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije, neće biti priznata kao dovoljno dobar razlog za ulazak na teritoriju Federacije Australije.

Novakov tim je dogovore za dolazak u Australiju imao samo sa Teniskim savezom Australije, koji mu je, nakon prolaska dokumentacije pred dvije medicinske komisije, odobrio medicinsko izuzeće. Đorđe Đoković je na konferenciji za medije rekao da je Novakova komunikacija sa federalnim vlastima Australije bila moguća samo preko Teniski Australije, koji je u njegovo ime podneo prijavu za medicinsko izuzeće.

"Oni imaju partnerski dogovor sa federalnom vlašću o izuzećima zbog teniskog turnira. Znači, Novak nije aplicirao, niti njegov tim, aplicirao je Teniski savez Australije po istom principu po kom su aplicirali i za druge tenisere koji su ušli na teritoriju Australije", naveo je Đorđe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.