Evo šta treba uraditi s parom iz česnice
Ilustracija

Evo šta treba uraditi s parom iz česnice

Česnica je neizostavan simbol Božića, a vjeruje se da će osoba koja izvuče u svom parčetu paru imati najviše zdravlja, sreće i bogatstva tokom cijele godine. Ipak, po tradiciji je ne treba nositi kao amajliju.

U božićnu česnicu tradicionalno se umijesi i novčić. Jede se kad se cijela porodica okupi za stolom, i po pravilu se ne sječe, već svaki član “odlomi” svoje parče. Onog koji nađe novčić navodno će sreća pratiti tokom cijele godine, međutim mora da ispoštuje običaj do kraja.

Naime, mnogi paru koju su izvukli iz svog parčeta nose uz sebe kao amajliju tokom cijele godine, ali, najpravilnije bi bilo da se para stavi na ikonu.

Vjeruje se da parica izvučena iz česnice treba da se otkupi drugim novcem od onoga ko ga je pronašao u kolaču, a zatim se stavi na ikonu ili pored nje i čuva do sledećeg Božića. Ukoliko neko nađe paru, a ne želi da je zadrži, on može da je „proda“ nekom drugom kako bi mu ustupio svoju sreću, ali ono što nikako ne bi smjelo da se radi jeste da se kupuje njime, niti pokloni nekome kao novac,prenosi Nova.rs.

Desi se nekad i to da niko ne nađe paru, već ona ostane u posljednjem parčetu namijenjenom za “kuću”, i to je, ispostaviće se, najbolja varijanta, jer znači da će svi u kući imati sreću, zdravlje i blagostanje tokom cijele godine.

Inače, osim novčića, u česticu se ponekad stavlja i parče badnjaka ili dren, koji onome ko odlomi parče donose plodnost i dobro zdravlje, a u nekim krajevima i zrno kukuruza, pasulja ili pšenice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.