SZO: Omikron ne bi trebalo smatrati blagim sojem
Ilustracija

SZO: Omikron ne bi trebalo smatrati blagim sojem

Visokozarazni omikron soj stvara manje opasan tok kovida nego globalno dominantni delta soj, ali ga ne bi trebalo okarakterisati "blagim", saopštili su čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Šef kliničkog menadžmenta SZO Dženet Dijaz rekla je da su ranije studije pokazale da postoji smanjeni rizik od hospitalizacije zbog omikrona, u poređjenju sa deltom, prenio je Rojters.

Opasnost je manja, kako kod mladih, tako i kod starijih, dodala je Dijaz na konferenciji u sjedištu SZO u Ženevi.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kazao je da omikron soj ne bi trebalo smatrati "blagim", jer širom svijeta padaju negativni rekordi u broju oboljelih, zdravstveni sistemi su preplavljeni i vlade se trude da "ukrote" virus, koji je do sada usmrtio više od 5,8 miliona pacijenata.

Još jedan soj, označen kao IHU, prvi put registrovan 2021, takođe je soj koji SZO prati, ali on ne cirkuliše širom svijeta, dodala je tehnički direktor SZO Marija van Kerkhove.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.