Građani širom Crne Gore nalagali Badnjak i najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića
Foto: Mediabiro

Građani širom Crne Gore nalagali Badnjak i najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića

Pravoslavni vjernici nalagali su danas Badnjake ispred crkvi i hramova širom Crne Gore

Zbog složene epidemiološke situacije, kako bi se izbjegle gužve, sveštenstvo je organizovalo služenje više liturgija u crkvama i hramovima.

Na Cetinju su se danas nalagali badnjaci u režiji sveštenstva i vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve. Upečatljivo je što danas u Prijestonici nije bilo ni kordona policije ni ograda.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorska i Eparhije budimljansko-nikšićka ranije je najavljeno da neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka već će vjernici u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože badnjak.

Nalaganje Badnjaka ispred hrama u Podgorici

Ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici građani su tradicionalno prilazili i nalagali Badnjak, uz manja zadržavanja ispred i u hramu. 

Nalaganje Badnjaka u Baru blagoslovio mitropolit Joanikije

Sabornog nalaganja badnjaka, niti uobičajenog pratećeg programa, ove godine, kao i prethodne, zbog složene epidemiološke situacije u Baru nije bilo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, služio je Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a potom pred hramom blagosiljao badnjake.

JoanikijeBadnjidan02

Foto: Bar info

Vjernici tokom cijelog dana prilažu badnjake na ognjište ispred hrama, a kako bi se izbjegle gužve, organizovano je služenje više liturgija u crkvama.

Građani Bijelog Polja ispred Crkve Sv. Petra i Pavla proslavili Badnje veče

Tradicionalnim nalaganjem badnjaka pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti večeras su ispred Crkve Sv. Petra i Pavla proslavili Badnje veče, i dolazak najradosnijeg praznika Božića.

Okupljeni građani uz vatromet i nalaganje badnjaka najavili su i dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije, uputio je božićnu čestitku, koju je čitao jerej Aleksandar Raković, paroh bjelopoljski, a u kojoj se između ostalog navodi da je Hristovo rođenje unijelo svjetlost u tamu čovjeka i svijeta.

"Ponovimo se i obnovimo se roditeljstvom, bratstvom i prijateljsvom kroz Bogomladenca, osvojimo u sebi i oko sebe nove visine i širine, nove dubine i nove početke. Otvorimo i okrenimo novi čisti bijeli list našeg života, i radujmo se porodici čiji smo dio u svijetu, i svakom čovjeku čiji smo rod najbliži, i Bogu koji nas je pozvao u svoju porodicu i na svoje porijeklo i potencijal, ponudivši nam usinovljenjem put koji nas vodi u vječni život, i zajednicu u ljubavi. Draga djeco, draga braćo i sestre čestitam vam ovaj svijetli praznik sa željom da uvijek u srcu i mislima ljubimo Dijete Božije, Sina kojeg nam darova ljubav Oca našeg Nebeskog. Neka da Bog da se kroz tu svetu i uzajamnu ljubav svi obnovimo i preporodimo, istinskom vjerom ispunimo i zasijamo blagoslovenom radošću”, navodi se u čestitki episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.