Bajden: Tramp je najveća prijetnja američkoj demokratiji
Foto: Reuters

Na godišnjicu napada na Kapitol hil

Bajden: Tramp je najveća prijetnja američkoj demokratiji

Predsjednik SAD Džozef Bajden optužio je svog prethodnika Donalda Trampa da predstavlja kontinuiranu pretnju američkoj demokratiji.

U obraćanju naciji, na godišnjicu smrtonosnog napada Trampovih pristalica na Kongres SAD, Bajden je upozorio da bi lažne tvrdnje bivšeg predsjednika o krađi na izborima mogle da podriju vladavinu prava i buduće izbore, prenosi agencija Rojters.

"Mora nam biti potpuno jasno šta je istina, a šta je laž. Ovo je istina – bivši predsjednik SAD je stvorio i širio mrežu laži o izborima 2020. godine. On je to činio jer mu je vlast važnija od principa. Ne može da prihvati da je izgubio“, rekao je Bajden.

Takav direktan napad Bajdena, koji nije imenovao Trampa tokom obraćanja, predstavlja odstupanje od njegovog ponašanja tokom prve godine mandata, jer je uglavnom bio usmjeren na realizaciju svog plana, a ne na događaje iz prošlosti.

Bajden je rekao da je napad na Kongres 6. januara 2021. ugrozio sam Ustav SAD i dodao da svi moraju da se pobrinu da se nešto takvo nikada ne ponovi.

Trampove pristalice su prije godinu dana upale u Kongres tokom zasijedanja na kojem je trebalo da bude potvrđena pobjeda Bajdena na izborima. Tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica, praćene njihovim sukobima sa policijom, život je izgubilo pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na izborima i pozivanjem pristalica da se "đavolski bore" protiv izbornih rezultata i da idu do parlamenta na Kapitol hilu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.