Korona ostavlja ožiljke na bubrežnom tkivu
Ilustracija

Korona ostavlja ožiljke na bubrežnom tkivu

Dosad su naučnici dokumentovali da virus koji uzrokuje covid-19 uglavnom pogađa pluća, ali nova studija ukazuje na to da posljedica zaraze koronavirusom može biti oštećenje bubrega koje kod nekih pacijenata rezultira i trajnim posljedicama.

Oštećenje bubrega zbog posljedica koronavirusa nastaje kada virus SARS-CoVa-2 inficira bubrege zbog čega nastaju ožiljci na tkivu, a to su u novoj studiji dokazali naučnici iz njemačke klinike RWTH Uniklinik u Ahenu i holandski stručnjaci iz Univerzitetskog medicinskog centra Radboud, prenosi HRT.

Istraživanje njemačkih i holandskih naučnika pokazalo je da covid-19 uzrokuje direktno oštećenje ćelija unutar bubrega, doprinoseći ožiljcima tkiva ili fibrozi bubrega.

Rezultate studije objavili su u časopisu Cell Stem Cell.

Naučnici tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može ukazivati na potencijalno oštećenje organa na duži rok.

Da bi proučili učinak SARS-CoVa-2 na bubrege, njemački i holandski stručnjaci su upotrijebili bubrežno tkivo 62 pacijenta koji su zbog covida boravili na Odjeljenju za intenzivnu njegu. Radilo se o 61 obdukcijskom uzorku i jednoj biopsiji.

Potom su uporedili tkivo bubrega pacijenata s covidom i tkivo ostalih pacijenata koji su u bolnici boravili zbog problema s plućima koji nijesu bili povezani s covidom i tkivo grupe zdravih ljudi.

Ustanovili su da je bubrežno tkivo pacijenata oboljelih od covida-19 imalo puno više ožiljaka nego ostala tkiva koja su analizirali.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.