Vanredna mjera u Francuskoj: Zaraženi medicinari mogu na posao
Ilustracija

Vanredna mjera u Francuskoj: Zaraženi medicinari mogu na posao

Francuska je dozvolila zdravstvenim radnicima koji su zaraženi korona virusom, ali imaju tek neke ili gotovo nikakve simptome, da nastave da liječe pacijente, umjesto da se samoizoluju.

To je, kako ocjenjuje agencija AP, vanredna mjera koja ima za cilj da ublaži nedostatak osoblja u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama izazvan neviđenom rasplamsavanjem infekcije.

Posebno izuzeće od karantinskih pravila se uvodi za zaposlene u bolnicama, domovima za stare, ljekarskim ordinacijama i drugim osnovnim zdravstvenim ustanovama.

Izvan zdravstvenog sektora, za osobe koje nisu obuhvaćene posebnim izuzećem, francuska pravila o karantinu zahtijevaju najmanje pet dana samoizolacije za potpuno vakcinisane osobe koje imaju pozitivan test.

Čelnici bolnica su istakli da će im nova fleksibilnost za zdravstvene radnike u Francuskoj pomoći da "zapuše" rupe kada je riječ o malom broju osoblja.

U uputstvima francuskog ministarstva zdravlja se navodi da, gdje je to moguće, zaraženi radnici ne smiju da budu u kontaktu sa nevakcinisanim pacijentima ili onima koji su u većem riziku od teških simpoma kovida.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.