Viscelarne masnoće najopasnije po zdravlje
Ilustracija

Viscelarne masnoće najopasnije po zdravlje

Visceralna masnoća je jedna od većih opasnosti za zdravlje. Ona predstavlja vrstu masti koja se nalazi unutar trbušne duplje i okružuje vitalne organe.

Kada je riječ o masnom tkivu, postoje dvije vrste, jedna je trbušna masnoća, za koju se možete uštipnuti, a druga je je visceralna masnoća koja se nalazi duboko u trbušnoj duplji.

Visceralna masnoća nalazi se ispod mišićnog sloja i oblaže organe poput jetre, bubrega, srca i pankreasa. Ta vrsta masnoće može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su određeni karcinomi, moždani udar, dijabetes tipa 2, gojaznost, kardiovaskularne bolest i visoki holesterol.

Stručnjaci za eatthis.com otkrivaju najčešće uzroke nastanka visceralne masnoće i otkrivaju načine kako da se iste riješite.

Kombinacija različitih uzroka

Doktor Jagdiš Kubčandani, profesor javnog zdravlja na "New Mexico State University" i objašnjava:

"Jedan od najčešćih uzroka visceralne masnoće je stres, nedostatak fizičke aktivnosti, loša ishrana i nedovoljno sna.

On dodaje da "su ishrana i nedostatak vježbanja posebno štetni nakon 40. godine, i to u većoj mjeri kod muškaraca. S godinama tijelo teže prerađuje šećere, a upala i insulinska rezistencija doprinose povećanom riziku od bolesti srca. Visceralna masnoća rezultira preranom smrtnošću i većim brojem komorbiditeta srca i krvnih sudova".

Unos prevelikog broja kalorija

Dr Stejsi J. Stivenson, koja se bavi funkcionalnom medicinom, ističe važnost smanjenja unosa kalorija u cilju smanjenja visceralne masnoće.

"Visceralna masnoća je prva koja se "topi" kada se smanji unos hrane. Čak i skromno smanjenje kalorija prvo će sagoreti visceralnu masnoću", kaže doktorka.

Iako prvo želimo da izgubimo potkožnu masnoću, jer je lako vidljiva, dodaje doktorka, činjenica je da je ona znatno manje štetna za zdravlje.

Brojna istraživanja pokazala su kako i gubitak malog broja kilograma i malo ograničenje unosa kalorija ima velike zdravstvene prednosti.

Unos premale količine proteina

"Protein je nedvosmisleno najvažniji makronutrijent za gubitak kilograma i tanak struk. Dobro bi bilo da tijelu svaki dan pružite oko 25-30 odsto kalorija iz proteina kako biste vidjeli efekat gubitka kilograma i smanjili masnoću u predjelu trbuha", kaže Lindzi Desoto.

Nedostatak sna

Nedostatak sna može dovesti do viših nivoa visceralne masnoće. Razlog tome može da bude povišen nivo kortizola, odnosno hormona stresa, koji doprinosi skladištenju visceralne masnoće ili činjenica da nedostatak sna takođe može da poveća apetit i želju za hranom, posebno za onom sa visokim udjelom šećera.

"Kada ste neispavani vjerovatnije ćete više jesti i vjerovatnije je da će se višak kalorija skladištiti u vidu visceralne masnoće. Da biste to izbjegli i smanjili visceralnu masnoću, spavajte najmanje sedam sati tokom noći", kaže Stefani Hnatuk.

Spor metabolizam

"Nakon 40. godine, naš metabolizam se usporava, što znači da tijelo manje troši kalorije i prirodno počinje da gubiti mišiće. Ako to želite da spriječite, to znači da morate da počnete da menjate svoju rutinu - da jedete manje i da više vježbate", kaže dr Šeri Ros.

Konzumiranje alkohola

Konzumiranje alkohola direktno je povezana sa nakupljanjem masnoće u predjelu trbuha.

"Umjereni do visoki unos alkohola povezan je sa većim opsegom struka i debljanjem uslijed povećanog unosa kalorija i šećera koji se nerijetko nalaze u napicima na bazi alkohola, smanjenja sagorijevanja masti, kao i podsticanja osjećaja veće gladi i manje sitosti što prouzrokuje loš izbor hrane", napominje Džuli Bednarski, izvršna direktorka "Healthy Crunch", prenosi tportal.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.