U Hrvatskoj otkriven prvi slučaj flurone
Ilustracija

Paralelna zaraza virusom gripe i koronavirusom

U Hrvatskoj otkriven prvi slučaj flurone

Doktorka Jasmina Vraneš iz Hrvatske izjavila je da je u ovoj zemlji detektovan prvi slučaj flurone - kada je osoba zaražena paralelno koronavirusom i gripom. Ona je precizirala da je slučaj registrovan u Nastavnom zavodu za javno zdravlje "Dr Andrija Štampar" u Zagrebu.

"Juče smo detektovali pozitivitet od 50- ak posto (pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih), što je puno u odnosu na prošlu nedelju, kada je bio oko 30 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih. Zaraza je sve više u porastu, a identična situacija je u Zagrebu i ostalim djelovima Hrvatske. Sve je veći procenat oboljelih, rekla je za HTV Jasmina Vraneš, koja je na čelu Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar“, a prenosi N1 Zagreb.

Doktorka Vraneš dodaje da je rijetkost da je neko od kovida obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i vakcinisani.

“Posebno ako su skloni, ako imaju neku predispoziciju, bilo bi jako važno da prime treću "buster“ dozu. Oni koji su vakcinisani, nakon već pet mjeseci, količina antitijela se jako smanjuje, a za neke vrste vakcina uopšte nema antitijela. Dakle, trebalo bi da se vakcinišu i prime "buster“ dozu.

Ona je navela da se pomno prati situacija sa omikron-varijantom koronavirusa.

“To nam je jako važno, da vidimo kada će biti slobodna transmisija, da vidimo kada će omikron cirkulisati među građanima. Detektujemo ga za sada kod onih osoba koje imaju neku epidemiološku anamnezu. Dakle, ako su bile u kontaktu s osobama iz zemalja gdje on preovlađuje, ako su putovali, onda u takvoj grupi vidimo da imamo već 20-30 odsto pozitivnih na tu varijantu”, kaže doktorka Vraneš.

"Omikron se puno lakše širi, lakše se veže, pa je inkubacija puno kraća, otprilike od 5 do 7 dana", dodaje ona.

Na pitanje postoji li šansa da se omikron ne proširi u Hrvatskoj, doktorka Vraneš jasno ističe – nema šanse.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.