Mitropolit Joanikije: Ne vidim razlog nepotpisivanja Temeljnog ugovora
Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije: Ne vidim razlog nepotpisivanja Temeljnog ugovora

Nakon najave partrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da bi uskoro moglo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom, a sa druge strane vladike bačkog Irineja Bulovića koji misli da neće dok je Zdravko Кrivokapić na njenom čelu, mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, u intervjuu RTV Nikšić, kaže da ne vidi razlog zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao.

"Što se mene tiče, ta inicijativa će trajati sve dok se potpiše Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore. Ne mogu govoriti o rokovima, kada bi moglo doći do potpisivanja ugovora. Ono što je bitno jeste da crkva živi i sa i bez ugovora, ali ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao", kazao je Joanikije.

U pravnom pogledu, kako dodaje, taj dokument je važan.

"Sigurno je da bi naš položaj bio još bolje definisan, jer bi država i crkva usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podjeli nadležnosti. Kao na primer što je regulisano sa rimokatoličkom crkvom. To treba svakoj civilizovanoj državi", dodao je mitropolit.

Odgovarajući na pitanja kakav je danas odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori i mitropolije crnogorsko primorske, mitropolit kaže da i jedni i drugi imaju svoje obaveze i nadležnosti.

"Mi ne želimo da se miješamo u poslove Vlade. Imamo korektnu saradnju. Vidimo nedostatke i probleme u danšnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rješavaju svoje probleme, neka nađu rješenje", rekao je mitropolit.

Preporučuje da se vodi ozbiljan, odgovoran i konstruktivan dijalog, da se bave narodom i da im prioritet bude da učine nešto za taj narod koji predstavljaju.

“Ne bih ja mogao da savjetujem političare šta da rade i kako da postignu dogovor. Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti. Ne pada nam na pamet da se još opterećujemo politikom, osim da se bavimo uređenjem odnosa crkve i države”, dodaje Joanikije.

S obzirom na to da su na snazi nove epidemiološke mjere, zbog porasta broja inficiranih od korona virusa, mitropolit poručuje da ako nas ovo vrijeme upućuje na skromnost i na skromno proslavljanje Badnjeg dana i Božića, neće time naša vjera oslabiti.

" Ona će kroz tu skromnost ojačati. Da se svi obradujemo Hristovom rođenju, da njegova toplina uđe u naša srca, da nas objedini, izmiri. To je ono što želimo i sebi i svim ljudima dobre volje. I onima koji misle kao mi i onima koji drugačije razmišljaju. Svima želimo radost i milost, blagoslov i sve najljepše u prazničnim božićnim danima", naglasio je Joanikije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.