Kašćelan: Cetinje je kroz vjekove bilo orijentir i svetionik Crnogorcima i vječna inspiracija
Foto: Prijestonica Cetinje

Održana svečanost povodom Dana osnivanja Prijestonice Cetinje

Kašćelan: Cetinje je kroz vjekove bilo orijentir i svetionik Crnogorcima i vječna inspiracija

Cetinje je kroz vjekove bilo orijentir i svetionik Crnogorcima u kom pravcu da se kreću, kako da sačuvaju sebe i druge od sebe, kojim načelima i moralnim kodovima da se povinuju, i što da ne oproste nikada, rekao je Kašćelan u govoru povodom obilježavanja Dana osnivanja Prijestonice.

"Ovaj grad je simbol naše duhovnosti, preteča naše političke pismenosti i ogledalo političke kulture. Ono je mozaik najvrijednijih ljudskih vrlina koje ga čine tako posebnim i osobenim, muza je umjetnosti i vječna ispiracija. Cetinje je grad posljednjih boema, umjetnika i svih dobronamjernih putnika namjernika“, kazao je Kašćelan, i dodao da prilike poput ovih, kada obilježavamo važne datume u istoriji naše države i grada, obavezuju na dodatnu ozbiljnost i sentimente.

"Prijestono Cetinje danas slavi 540 godina od osnivanja – grad u kojem su se zametnule sve naše pobjede i sva bremena koje je vrijeme, kao jedina konstanta, sudbinski dodijelilo ovom posebnom mjestu“, rekao je Kašćelan.

Gradonačelnik je poručio da grad svoj praznik već drugu godinu zaredom dočekuje u izuzetno teškoj i komplikovanoj epidemiološkoj situaciji. Više stotina naših sugrađana inficirano je koronavirusom, a mnoge živote tokom godine izgubili smo zbog komplikacija izazvanih Covid-19.

Prvi čovjek Cetinja podsjeća da je protekla godina i politički bila izuzetno turbulentna. Svjedočili smo, kazao je Kašćelan, dešavanjima koja su naš grad postavila u fokus domaće, regionalne i svjetske javnosti, a scene sa Cetinja obišle su svijet. Desio se još jedan Belveder.

"Nijesam vjerovao da će moja generacija doživjeti sudbinu naših đedova, da ćemo ponovo morati da se politički i građanski borimo za svoje ime, državu, jezik, zastavu. Nijesam vjerovao da se može desiti da dimne zavjese i suzavac zamijene cetinjske magle, da se mogu desiti gumeni meci u demokratskoj državi. Ponosan sam zbog načina na koji je lokalna uprava sa građanima odreagovala na septembarska dešavanja, što smo bili na visini zadatka i u političkom i u ljudskom smislu. Više od svega raduje me što je ustala demokratska, građanska, antifašistička i sekularna Crna Gora i još jednom snažno poručila da se odlučno protivi svakom obliku diskriminacije, kulturocidu i etnocidu“, kazao je gradonačelnik Cetinja.

Kašćelan je naglasio da moramo ostati društvo slobodnih građana koji su kadri da u svakoj situaciji jasno i javno, i bez osude, saopšte svoj stav o svim dešavanjima.

"Ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih zbivanja i dozvoliti da se o našim životima, državi, gradu odlučuje sa strane. Vrijednosti demokratskog, građanskog i evropskog društva moraju nam biti ključne ideje vodilje, ako ne želimo da postanemo dio tuđe agende u kojoj nam je, sasvim sigurno, rezervisano mjesto za nestajanje. Moramo ostati, kao što smo vazda bili, dostojni potomci slavnih predaka koji se nijesu povlačili pred nevoljom, već se hrabro i odlučno suočavali sa svim izazovima pred koje ih je život stavljao, rekao je Kašćelan.   

Plaketa "Ivan Crnojević” dodijeljena Slobodanu - Puru Đuriću

Gradonačelnik Kašćelan saopštio je da ove godine plaketu, koja nosi ime osnivača grada, dodjeljuju istaknutom crnogorskom kulturnom stvaraocu, slikaru i bivšem gradionačelniku Cetinja, Slobodanu - Puru Đuriću, u čijim se slikama i umjetničkom narativu prepoznaju jedinstvene vizure cetinjske urbane specifičnosti.

Intezivni kolorit pejzaža sa slika Pura Đurića uvodi nas u posve sentimentalni svijet njegovog rodnog krajolika, kojem je u toku višedecenijskog stvaralašva umjetničkim i društvenim angažmanom prilježno doprinosio.

Podsjetio je da je Đurić ukazom predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita odlikovan  Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom za zasluge i postignute uspjehe u radu od značaja za socijalističku izgradnju zemlje, i Ordenom Republike kojim ga je odlikovalo Predsjedništvo SFRJ za naročite zasluge na polju javne djelatnosti kojom se doprinosi opštem napretku zemlje kao Gradonačelnik Cetinja.

Kao Cetinjanin i gradonačelnik, ponosan sam što sam u prilici da uručim Povelju "van Crnojević“ vrsnom intelektualcu, umjetniku i društveno-političkom radniku Slobodanu - Puru Đuriću koji je svojim životnim djelom i kičicom ponosno doprinosio međunarodnoj prepoznatljivosti i ugledu Cetinja i države Crne Gore“,  zaključio je Kašćelan.

Pozdravljajući prisutne Đurić se zahvalio rukovodstvu prijestonice na dodjeli ovog visokog priznanja, kao i kulturnim stvaraocima iz Crne Gore i Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore, koji su ga predložili za isto.

"I do sada sam dobijao značajna odlikovanja i nagrade, ali kada sam dobio ovako veliko priznanje od grada u kojem sam rođen i u kojem sam proveo čitav svoj životni vijek, to je najmilija nagrada. Kada saberem sve djelatnosti koje sam obavljao i dodamo ovo visoko priznanje što ste mi dodijelili, ispada da sam makar po nešto dobro učinio za naše Cetinje i Crnu Goru. Savjesno i najbolje što sam umio tako sam i radio. Ovo mi pričinjava veliku životnu i zadovoljstvo“, zaključio je Đurić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.