Borelj: Istražiti sve slučajeve nasilja prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra
Žozep Borelj

Borelj: Istražiti sve slučajeve nasilja prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra

Široki međustranački politički dijalog, koji ima za cilj prevazilaženje podjela, ključan je za očuvanje stabilnosti u Crnoj Gori i za napredovanje na putu ka EU, poručio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Odgovarajući na pitanje evropskog poslanika Tijerija Marijanija (Thierry Mariani) iz desničarske grupe Identitet i demokratija (ID), povodom „napada na vjerske slobode“ tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, Borelj je naglasio da su sloboda vjeroispovijesti, tolerancija i poštovanje osnovnih prava temeljne vrijednosti EU i, kao takve, ključni element procesa pridruživanja, koji određuje ukupni tempo pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

"Iako je regulisanje vjerskih zajednica prvenstveno u nacionalnoj nadležnosti, to bi trebalo da bude sprovedeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne aktere, i u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava", naveo je Borelj u pisanom odgovoru.

Istovremeno, kako ističe, u sekularnoj državi kakva je Crna Gora treba poštovati princip odvojenosti države od crkve.

"Sloboda okupljanja je osnovno pravo, koje treba ostvariti bez negativnog uticaja po javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine zakona i javnog reda. EU očekuje od svih nadležnih organa da propisno istraže i obezbijede djelotvorno sudsko praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja, kako nad demonstrantima, tako i nad pripadnicima organa reda", kazao je Borelj.

Visoki predstavnik EU naglašava i da je Komisija o navedenim pitanjima izvijestila u svom najnovijem izvještaju o Crnoj Gori i nastaviće da ih prati, u okviru pregovora o pristupanju Crne Gore EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.