Mitropolit Joanikije: Hristos se izjednačio sa svakim djetetom koje dolazi na ovaj svijet
Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije: Hristos se izjednačio sa svakim djetetom koje dolazi na ovaj svijet

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas, na praznik Svetog Ignjatija Bogonosca i Svetog Danila II arhiepiskopa srpskog liturgiju u Cetinjskom manastiru.

U liturgijskoj besjedi Vladika je rekao da se danas, u nedjelju prije rođenja Hristovoga spominjemo Svetih Otaca Hristovih po tijelu.

“Ovaj praznik u suštini ponajviše ukazuje na to da je Gospod Isus Hristos postao istinski čovjek, da se ovaplotio i postao kao jedan od nas”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Joanikije je govorio i o tome da u našem narodu postoji mnoštvo božićnih običaja.

“Veličanstvo, ljepota i radost ovoga praznika prosto se prelivaju u život. I ta radost ulazi u naše domove i u naša srca. Tako imamo i lijepi narodni običaj da na ovaj praznik djeca vezuju svoje očeve. U prošlu nedjelju proslavili smo praznik Materice, kada imamo običaj da djeca vezuju svoje majke, a u ovaj dan vezuju svoje očeve. Time se opet naglašava koliko su važne te veze sa našim precima, koliko je važno da pamtimo predanje naših predaka, da nasleđujemo iskustvo od njih”, kazao je on.

Mitropolit Joanikije je dodao da ima i nešto još dublje od svega toga.

“Ovo vezivanje se čini u ime Onoga koji je došao da bude svezan i razapet radi nas i radi našega spasenja. On je primio te veze da bi nas oslobodio uza i veza grijeha i da bi nas vezao ljubavlju, da bismo se među sobom povezivali ljubavlju, dobrotom, iskrenošću, pravdom, čestitošću, brigom jednih za druge”, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Objasnio je da običaj davanja poklona na današnji praznik ukazuje na smisao života.

“Smisao života jeste u davanju. Gospod Isus Hristos došao je u ovaj svijet, ne da mu služe nego da služi i da život svoj da u otkup za mnoge. Da žrtvuje svoj život na krstu za oproštaj naših grijehova, da primi naše krivice, da nas oslobodi i da nam da radost novoga života”, rekao je Mitropolit Joanikije čestitajući praznik.

Poželio je djeci i omladini da se zagriju toplinom Bogomladenca Hrista, da ta toplina uđe u srca svih nas.

“Hristos se izjednačio sa svakim djetetom koje dolazi na ovaj svijet”, kazao je Vladika Joanikije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.