Kardiolog savjetuje kako sniziti visok krvni pritisak
Ilustracija

Kardiolog savjetuje kako sniziti visok krvni pritisak

Ako ga već imate, ili ste u rizičnoj grupi, pokušajte vježbanjem da očuvate zdravlje srca.

Visoki krvni pritisak je veliki rizični faktor za razvoj bolesti srca, a rijetko će se otkriti kroz simptome pa je potrebno povremeno ga provjeravati, a ljekar bi to trebalo da učiniti kao dio opšteg pregleda zdravlja.

Gojaznost je jedan od uzroka nastanka visokog krvnog tlaka, a u rizičnoj su grupi i pušači, oni koji uživaju u prevelikim količinama alkohola, kao i osobe koje izbjegavaju vježbanje.

Vježbanje je veliki dio zdravog života, a preporuka stručnjaka je otprilike 150 minuta aktivnosti nedeljno.

Ovo su vježbe kojima biste trebalo da se posvetite:

Hodanje

U studiji objavljenoj prošle godine otkriveno je da jutarnje brzo hodanje u trajanju od 30 minuta djeluje na snižavanje krvnog pritiska kod starijih i gojaznih ljudi.

Za žene se zaključilo da je samo pauza od sjedenja u trajanju od tri minuta, svakih 30 minuta, povećala dobrobit jutarnjeg hodanja. Dobra je vijest da vam za hodanje ne treba specijalni program ili teretana, samo malo prirode i staza. A prema najnovijoj studiji, svaki korak je važan.

Aerobne vežbe za zdravlje srca

Poruka je jasna: Redovno vježbanje je dobro za vaše srce. Ali, da li su sve jednako važne kada je u pitanju visok krvni pritisak  i zdravlje srca? Ne uvjek, navodi dr Luk Lafin, kardiolog na klinici Klivlend.

Aerobne vežbe, poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje sobnog bicikla, najbolje su vježbe za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska.

Ali, to ne znači da su drugi oblici vježbanja loši, radi se o tome da su aerobne aktivnosti najbolje za rad srca i imaju najjači efekt kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska.

"Najbolja stvar koju možete da učinite za snižavanje krvnog pritiska jest uvođenje što više ovakvih treninga", ističe dr Majk Farbanik, kardiolog u bolnici "Penn State Health Milton S. Hershey" i dodaje da to može da se odnosi i samo na brzo hodanje.

Plivanje, vožnja bicikla ili preskakanje užeta su takođe odlične opcije, a koju god da aktivnost ove vrste odaberete sigurno će vam pomoći da izgubite višak kilograma, normalizujete rad srca i umanjiti reakciju na stres, za kog svi znamo da vremenom može da utiče na porast krvnog pritiska. Ljekar ističe kako bi promjene trebalo da vidite već za nekoliko nedelja.

On naglašava da se mora imati u vidu da tokom vježbanja može doći do povišenja pritiska uz ubrzane otkucaje srca, što je sasvim normalno. Dobrobit vježbanja neće nestati dokle god ne preskačete rutinu.

Vježbe snage

Bez problema možete u svoj trening ubaciti vježbe snage, posebno u posljednja dva dana u nedelji. Ali ljekar naglašava da može doći do trenutnog porasta krvnog pritiska, što može biti opasno ako ne znate da vas on muči. Taj porast može da bude veliki, ako podižete previše teških tegova, piše Ordinacija.

Ako planirate upravo takav trening, važno je prvo da dobijete odobrenje ljekara kako biste sigurno znali da nema opasnosti.

"Aerobne aktivnosti imaju veliku ulogu u kontroli krvnog pritiska", navodi dr Farbanik i dodaje da će one poboljšati rad kardiovaskularnog sistema, regulisati otkucaje srca i protok krvi i tako uticati na snižavanje krvnog pritiska.

Više od običnog vježbanja

Vježbanje nije zamjena za ljekove, a ako morate da ih koristite, važno je da ne prekidate terapiju, ističe dr Farbanik.

Dok je bilo kakva vrsta aktivnosti dobrodošla, mora se kombinovati i s drugim navikama. One uključuju zdravu ishranu, izbjegavanje prevelikog unosa soli, prestanak pušenja i prestanak konzumiranja alkohola, ali i održavanje zdrave tjelesne težine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.