Haotičan rad Parlamenta u posljednja dva mjeseca, poslanici očekuju dosta posla u nastavku
Skupština Crne Gore

Haotičan rad Parlamenta u posljednja dva mjeseca, poslanici očekuju dosta posla u nastavku

Sumirajući godinu na izmaku, poslanici kažu da se haotična situacija na brojnim poljima prenijela i na rad Parlamenta. Poručuju da su intenzivno radili, pogotovo posljednja dva mjeseca, a očekuju da će dosta posla biti i naredne godine. Neki, pak, vjeruju i u brze promjene u sastavu Skupštine.

Poslanici i vlasti i opozicije zadovoljni su učinkom Parlamenta tokom prethodne godine. Pitali smo ih je li moglo bolje i više?

"Uvijek se može bolje i više. I da je bilo idealno, a daleko je od toga, opet se moglo bolje i više", kaže Vladmir Dobričanin (Ujedinjena CG).

Parlament je radio dosta haotično, kao što je i cijela politička situacija, turbulentno što bi se reklo.

"Mislim da možemo konstatovati da treba da budemo zadovoljni", ocijenila je Daliborka Pejović (DPS).

"Vi znate kakva su bile političke okolnosti i kakva je bila epidemiološka i ekonomska situacija, tako da je sve bilo mnogo složeno, ali bih rekao da smo odgovorili svim izazovima", istakao je Dragan Krapović (Demokrate).

"Čini mi se, da nije bilo svih bojkota i da je bilo više patriotske spremnosti da se zajednički sagleda budućnost Crne Gore, van partijskih ili pojedinačnih interesa, da bi bilo mnogo bolje", poručila je Božena Jelušić (GP URA).

Proljećno zasijedanje obilježili su sukobi među partijama, pa su Skupštinu u jednom periodu bojkotovali i vlast i opozicija. Uslijedila je ljetnja pauza, koja se produžila i do jeseni, pa je prva sjednica jesenjeg zasijedanja umjesto početkom oktobra, počela sredinom novembra. Tako su poslanici i ove, kao i prethodnih godine, najviše radili pred sam kraj godine.

"To što se propustilo tokom godine, u posljednja dva mjeseca smo maksimalno nadoknadili jer smo ta dva mjeseca radili po čitav dan",kazao je Dragan Ivanović (SNP).

"Malo je bilo trke, moram priznati i viška dinamike. Potpuno nepotrebno za Skupštinu. Poslanici često nijesu mogli dovoljno da se posvete određenim temama, trčeći od jednog do drugog odbora. Mislim da nema potrebe to da radimo", rekla je Daliborka Pejović (DPS).

Očekivanja od naredne godine su velika. Dok u vlasti vjeruju u dinamičniji rad, opozicija smatra da u 2022-oj Skupština neće biti u istom sastavu.

"Ono što je evidentno je da će padne Vlada i da će doći do nekih prekompozicija na političkoj sceni jer sam pad Vlade znači i promjene u rukovodstvu Skupštine", ističe Draginja Vuksanović-Stanković (SDP).

"Ja očekujem da se konačno dozovemo pameti. Mi smo mala zemlja, a opet imamo sve što je dovoljno za dobar život svih nas zajedno. I čini mi se da je sramota da u ovoj zemlji bude gladnih i da bude siromašnih", naglasila je Božena Jelušić (GP URA).

"Moramo da pokažemo ozbiljnost, da pokažemo da smo odgovorni prema onima koji su nas birali, a to su građani Crne Gore i da smo odgovorni prema ovoj državi da je napravimo mnogo boljom nego što je danas", poručio je Vladmir Dobričanin (Ujedinjena CG).

"U narednoj godini ostaje da radimo još bolje u svakom smislu i ja se tome nadam i mislim da stvari idu u tom pravcu", kazao je Dragan Krapović (Demokrate).

"Moglo se više i trebalo je više. I neka nam to bude pouka za sljedeću godinu", zaključio je Dragan Ivanović (SNP).

Poslanici se nadaju da će naredne godine biti usvojen Zakon o Skupštini koji će unaprijediti rad najvišeg zakonodavnog doma, ali i poboljšati saradnju s Vladom koja ove godine, kako zaključuju, nije bila na očekivanom nivou.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.