Sa Trijumfalne kapije u Parizu sklonjena zastava EU
Foto: Reuters

Sa Trijumfalne kapije u Parizu sklonjena zastava EU

Velika zastava Evropske unije (EU) koja je bila postavljena na Trijumfalnoj kapiji u Parizu radi obilježavanja početka francuskog predsedavanja EU, sklonjena je posle negodovanja lidera stranka ekstremne desnice i desnog centra.

Francuski državni sekretar za evropska pitanja Kleman Bon, koji je krajem sedmice izjavio da će zastava stajati nekoliko dana, rekao je da je sklonjena prema planu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Predviđeno je da zastava bude sklonjena danas (2. januara), nismo utvrdili tačan vremenski okvir“, rekao je Bon.

On je odbacio navode da su vlasti popustile pošto je liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen najavila žalbu Državnom savetu sa zahtjevom da se skloni zastava EU.

Bon je rekao da su Le Penova i drugi stranački lideri pogrešno shvatili kada su rekli da je zastava EU zamijenila francusku trobojku.

Marin le Pen je danas navela da su vlasti bile primorane da sklone zastavu EU sa Trijumfalne kapije i da je to divna, patriotska pobjeda na početku 2022. godine.

Negodovali su i ekstremno desničarski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, Erik Zemur i kandidatkinja desnice Valeri Pekres, prenijela je agencija Frans pres.

"Vlastima nisu potrebne lekcije patriotizma od Marin Le Pen, Zemura i Valeri Pekres, koja postaje fotokopija ekstremne desnice", rekao je Bon.

Nekoliko desetina spomenika u Parizu, među kojima Ajfelova kula i Jelisejska palata, biće nekoliko dana osvijetljeno bojama EU.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.