Janša: Jedan evropski lider je rekao - Zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga?
Janez Janša

Janša: Jedan evropski lider je rekao - Zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga?"

Janez Janša premijer Slovenije koja završava predsjedavanje EU, otkrio je sinoć u razgovoru za Slovenačku televiziju šta mu je rekao jedan od evropskih lidera.

"Neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: 'Zašto bismo ih uveli u Evropsku uniju, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga?", prenio je Janša, navodeći kako i u nekim starim članicama EU preovladava uskogrudost ili "nacionalistički interesi" koji preovladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

Slovenija se tokom svog predsiedanja Savjetom Evropske unije izborila da se u dokumente ponovo uvede pojam "perspektiva članstva" umjesto puke "evropske perspektive" za države na Balkanu i evropskom istočnom susjedstvu, čemu su se opirale i neke od starih članica, osnivača EU, podsjetio je slovenčki premijer.

"Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU. Za to je bilo potrebno mnogo rasprava", rekao je Janša u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu.

Istakao je da je u tim raspravama rekao mnogo puta da nakon svega što je viđeno na istoku i na Balkanu, treba da bude jasno da EU mora da se širi, čime se širi prostor slobode i blagostanja.

"Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi", rekao je Janša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.