Provjerite da li ste hakovani

Provjerite da li ste hakovani

Sajt Have I Been Pwned u svoju bazu dodao skoro pola miliona naloga ukradenih od strane RedLine malvera.

Servis za provjeru obavještenja o hakovanju i probijanju servisa/naloga korisnika, sada omogućava da se provjeri da li je vaš imejl jedan od 441.000 naloga ukradenih tokom kampanje sa RedLine malverom.

RedLine je trenutno najrasprostranjeniji malver za krađu informacija, a distribuira se preko fišing kampanja sa malicioznim dokumentima, preko YouTube prevara i kroz sajtove sa warez/crack fajlovima.

Nakon što se instalira, RedLine malver pokušava da ukrade kolačiće, kredencijale, kreditne kartice iinformacije koje se automatski popunjavaju u internet pregledačima.

Takođe, maliciozni program krade i podatke iz VPN I FTP klijenata, novčanike sa kriptovalutama i može da preuzima softver i izvršava komande na zaraženim računarima.

RedLine podaci, koji sadrže 441.557 jedinstvenih imejl adresa, su navodno ukradeni od strane LastPass korisnika. Sada su dodati u Have I Been Pwned bazu, kako bi korisnici znali da li su izloženi opasnosti.

Nažalost, ukoliko je korisnikova imejl adresa izlistana u RedLine malver logovima, nije dovoljno da se samo promijeni lozinka za povezani nalog.

Korisnici će morati da promijene sve lozinke koje se nalaze na njihovim uređajima, uključujući korporativne VPN i imejl naloge i druge lične naloge.

Na kraju, ukoliko je korisnikov imejl izlistan kao dio RedLine baze, potrebno je da skenira svoj računar antivirus softverom, kako bi se pronašao i uklonio instalirani malver.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.