BiH: Za ratne zločine u ovoj godini podignuta 21 optužnica protiv 56 osoba

BiH: Za ratne zločine u ovoj godini podignuta 21 optužnica protiv 56 osoba

Broj podignutih optužnica u 2021., u odnosu na broj predmeta, za 31 posto je veći u odnosu na 2020. godinu

Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH u ovoj godni podigao je 21 optužnicu protiv 56 osoba.

¨Broj optuženih osoba, 56, za devet, odnosno za 19 posto, je viši u odnosu na 2019. godinu, koja je bila bez pandemije COVID-19.Ovaj broj optužnica rezultat je intenzivnog rada i zalaganja tužilaca i osoblja u Posebnom odjeljenju za ratne zločine, uprkos otežavajućim okolnostima uzrokovanim ograničenjima zbog pandemije COVID-19, smanjenoj mogućnosti putovanja i kretanja, kao i drugim objektivnim okolnostima.¨ navodi se u saopštenju, prenosi Avaz.

Tužilaštvo BiH i Posebni odjeljenje za ratne zločine nastavit će intenzivan rad i u narednoj godini, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama u Bosni i Hercegovini, kao i u okviru saradnje s pravosuđem zemalja regiona i tužilaštvom pri MRMKS, s ciljem borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina, poručeno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.