Nakon 50 godina ugašen KAP: Raskidaju ugovore o radu
Ilustracija

Nakon 50 godina ugašen KAP: Raskidaju ugovore o radu

Glavni menadžer u KAP-u Nebojša Dožić Pobjedi je potvrdio da će svim radnicima angažovanim u primarnoj proizvodnji od 1. januara biti raskinuti ugovori o radu, a da će naknadno, u zavisnosti od potrebe za konzerviranjem fabrike, odlučiti koliko njih će ponovo angažovati.

"Onima koji ne budu angažovani ili ne budu imali uslove za penziju, u narednih pola godine biće isplaćeno po 450 eura, kao što je obećao vlasnik Uniproma Veselin Pejović",kazao je Dožić i dodao da očekuje da će i Elektroprivreda ispuniti javno obećanje ili da ih zaposli ili da im isplati 24 zarade.

Radnicima je, kako je naveo, isplaćena novembarska plata, a primiće i decembarsku, koja je po planu trebalo da bude isplaćena krajem januara. Gašenje ćelija se, kako je naveo, sprovodi po planu, a preostalih deset do 15 ćelija ostaće aktivno radi završetka ekološkog projekta u slučaju ponovnog pokretanja primarne proizvodnje aluminijuma.

Pejović je juče uputio javni poziv predstavnicima Vlade, partija, javnih preduzeća i Privredne komore da do 10. januara pošalju spisak neophodne dokumentacije koju žele da vide.

"Od 10. do 21. januara mogu pristupiti sjedištu Uniproma, u upravnoj zgradi KAP-a, gdje će biti izložena i transparentno prikazana sva personalna, komercijalna i finansijska arhivska dokumentacija", poručio je Pejović.

Ipak, ovaj poziv ne odnosi se na premijera i potpredsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića ni ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića.

"Izuzetak u odnosu na sve pozvane moramo napraviti personalno prema premijeru, koji je jedan od glavnih zagovornika da se KAP zatvori, potpredsjedniku Vlade koji je Uniprom optužio da se bavi fasifikovanjem i pranjem para, kao i ministru ekonomije koji je denuncirao pred stranim ambasadorima ovo privredno društvo, služeći se neistinama",poručio je Pejović u obraćanju javnosti.

Naveo je da će svima dati potrebna pojašnjenja, te da svako može dovesti stručno lice ukoliko je to potrebno. Organizovaće i obilazak fabrike i upoznati ih sa svim što je urađeno proteklih sedam godina.

"Jedino na ovaj način, a tek nakon ovakvog javnog uvida u ono što radimo, iako predstavlja nesrazmjerno miješanje u život i rad mene kao vlasnika i moje kompanije, neophodno je i primjereno u demokratskim društvima kako bi se utvrdio fakticitet i nadamo se smanjili ovi bestijalni napadi, koji su u ovom momentu prouzrokovali društvenu i poslovnu štetu od 500 nezaposlenih i 200 miliona smanjenog izvoza", naveo je Pejović i dodao da prijave mogu poslati na mail [email protected] radi akreditacije i ulaska u fabriku.

Podsjetio je da je EPCG-u nudio da preuzme proizvodnju za nula eura, od čega su odustali, odbili su da mu isplate 50 miliona, a da sa 250 miliona podignu ekonomiju, ne oglašavaju se iako su obećali isplatu 24 zarade radnicima ako se proizvodnja zaustavi dodajući da radnike nijesu primili nakon šest sati čekanja na ulici, iako su obećali da će ih zaposliti.

"Ovim otvorenim pozivom završavamo svaku komunikaciju sa osobama sa kojima smo je imali ove godine, a koji su nam potrošili ogromnu energiju i vrijeme. Oni zaslužuju pažnju samo u kategoriji prezira, a ovo radimo da bi bili dobar primjer svim privrednicima u Crnoj Gori da nas, koje međunarodni privredni subjekti prepoznaju kao vrhunske partnere, koji poslujemo zakonski i etički ne smiju zaplašiti nikakvim inspekcijama, nikakvim tužbama, ličnim frustracijama i mržnjom - a sve to kako bi nanijeli štetu Crnoj Gori",naveo je Pejović i dodao da sistemskoj hajci treba pružiti otpor, jer bi u suprotnom bili saučesnici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.