Omikron ne može da izbegne T-ćelije
Ilustracija

Druga odbrambena linija našeg imunog sistema

Omikron ne može da izbegne T-ćelije

Ključan dio druge linije odbrane imunskog sistema, a to su njegove T-ćelije, vrlo je efikasan kada je u pitanju prepoznavanje i napad na omikron soj koronavirusa, čime se sprječava da se većina infekcija razvije u teži oblik bolesti, pokazala je nova studija.

Brojne mutacije omikrona pomažu mu da izbjegne antitiijela, prvu liniju odbrane organizma od infekcije.

Naučnici pretpostavljaju da bi i ostale komponente imunskog odgovora i dalje ciljale omikron, ali dosad za to nema dokaza.

U eksperimentima "in vitro", istraživači iz Južnoafričke Republike izložili su T-ćelijama kopije virusa dobrovoljaca koji su primili vakcinu Džonson i Džonson ili  Fajzer/ Bajontek, kao i onih koji nisu bili vakcinisani, ali su razvili sopstvene T ćelije nakon infekcije ranijim sojem koronavirusa.

"Uprkos brojnim mutacijama omikrona i smanjenoj osjetljivosti na neutrališuća antitijela, većina odgovora T-ćelija, izazvana vakcininacijom ili prirodnom infekcijom, unakrsno je prepoznala soj", objavili su istraživači na medRxiv-u. Studija još  nije prošla stručnu recenziju.

"Dobro očuvan imunitet T-ćelija na omikron vjerovatno će doprinijeti zaštiti od teškog oblika kovida-19", što ide u prilog onome što su južnoafrički ljekari pretpostavljali u početku kada većina pacijenata zaražena omikronom nije razvila teži oblik bolesti, rekli su naučnici.

"T" je oznaka za timus, organ ili grudnu žlezdu koja još u ranom detinjstvu ima važnu ulogu u regulisanju imunskog sistema, a upravo se tu stvaraju T-limfociti čija je uloga prvenstveno zaštita od infekcija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.