Najveća epidemija ptičijeg gripa ikada u Evropi

Najveća epidemija ptičijeg gripa ikada u Evropi

Evropa se suočava sa najvećom epidemijom ptičijeg gripa u istoriji, saopštio je istraživački institut njemačke Vlade.

"Trenutno preživljavamo najjaču epidemiju ptičijeg gripa ikada u Njemačkoj i Evropi", rečeno je za DPA iz njemačkog saveznog istraživačkog Instituta za zaštitu zdravlja životinja "Fridrih Lefler" (FLI).

Novi slučajevi se otkrivaju svakodnevno i nisu pogođene samo divlje ptice, navode iz Instituta.

"Ne nazire se kraj - pogođene zemlje kreću se od Finske do Farskih ostrva, do Irske, od Rusije do Portugalije", kažu istraživači. Slučajevi su takođe registrovani u Kanadi, Indiji i Istočnoj Aziji.

Samo u Njemačkoj su od početka oktobra do 29. decembra zabilježene 394 infekcije divljih ptica, uključujući patke, guske, labudove i galebove. Slučajevi su otkriveni prvenstveno duž obale.

FLI je, takođe, zabilježio 46 infekcija na njemačkim živinarskim farmama.

U istom periodu širom Evrope, podaci sa FLI pokazali su 675 infekcija kod divljih ptica i 534 infekcije kod stoke.

Ove godine bilo je i dodatnih slučajeva kod sisara, na primjer među crvenim lisicama u Holandiji i Finskoj, sivim fokama u Švedskoj, fokama u Njemačkoj i vidrama u Finskoj.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.