Rotary klub Bar uručio vrijednu donaciju Opštoj Bolnici Bar i Kliničkom centru Crne Gore
Foto: Mediabiro

Rotary klub Bar uručio vrijednu donaciju Opštoj Bolnici Bar i Kliničkom centru Crne Gore

Rotary Club Bar je u ponedeljak i utorak, 27. i 28 decembra uručio vrijedne donacije u vidu medicinske opreme Opštoj bolnici Bar i Kliničkom Centru Crne Gore.

Klub je 2020. godine pokrenuo Global Grant projekat pod nazivom "Udahni život" vrijednosti 74.500 dolara koji pored donacija važne medicinske opreme predviđa  i pokretanje programa edukacije o preeklampsiji i eklampsiji – najznačajnijoj trudničko-porodiljskoj komplikaciji koja se razvija kod 2-8% trudnoća i čak do 14% blizanačkih trudnoća.

Sredstva su prikupljena  uz podršku Hearts of Europe – inicijative Rotary International-a  i USAID-a, Rotary Distrikta 2483, Opštine Bar, naših partnera iz Rotary kluba Oklahoma City iz SAD-a i uz brojne nesebične donacije  naših članova, ostalih Rotary klubova iz regiona i brojnih privrednika.

Projekat su podržali i brojni uspješni sportisti koji su donirali svoje dresove za aukciju koja je organizovana za prikupljanje sredstava.

"Budući da je Opšta bolnica u Baru regionalni COVID centar za primorje, osjetili smo potrebu da u ovim najtežim vremenima probamo da prikupimo sredstva za kupovinu neophodnih medicinskih aparata – anesteziološke radne stanice i portabilnog ultrazvučnog aparata", saopšteno je iz Klub-a.

"Odabrali smo ove aparate jer su multifunkcionalni i mogu se koristiti kako za praćenje COVID pacijenata tako i za praćenje trudnoća".

"S obzirom na to da je Odjeljenje za patologiju trudnoće pri Kliničkom Centru CG jedini takav centar u našoj državi, u koji se upućuju trudnice iz cijele Crne Gore, donijeli smo odluku da prikupimo sredstva za kupovinu neophodnih medicinskih aparata – 2 CTG fetalna monitora koji bi olakšali ljekarima praćenje rizičnih trudnoća", dodaje se u saopštenju.

Prilikom posjete KBC, prisustvovao je i predstavnik Rotaract club Podgorica.

Važan dio ovog projekta, pored nabavke aparata, biće opredijeljen za obezbjeđivanje većeg broja besplatnih skrining testova na preeklampsiju i  za edukaciju o preeklampsiji i eklampsiji – faktorima rizika, simptomima, dijagnostikovanju i praćenju.

Cilj im je kako se navodi da podignu svijest u društvu o ovoj teškoj komplikaciji o kojoj se trenutno u našem društvu malo zna.

Radi se o teškoj trudničko-porodiljskoj komplikaciji od koje godišnje u svijetu umre oko 500.000 beba i 76.000 majki. Cifre u Crnoj Gori su takođe poražavajuće i, nažalost, u svijetu se bilježi tendencija rasta.

"Potrudićemo se da u saradnji sa partnerima dopremo do što više trudnica, mladih žena i djevojaka  kako bismo im ukazali na simptome i dijagnostiku rizičnih trudnoća i opasnosti od komplikacija koje mogu dovesti i do fatalnih ishoda", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.